20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Rapport

Publicerad 8 januari 2018 13:07 - Uppdaterad 4 april 2018 08:33

Rapport fälldes för inslag om stridande svenskar i Syrien

Vid Granskningsnämndens sista möte innan jul prövades sju SVT-ärenden.

Rapport fälldes för att inte tagit tillräcklig hänsyn till mediets genomslagskraft i ett inslag om stridande svenskar i Syrien. Granskningsnämnden var bland annat kritisk till att inslaget innehöll en uppmaning till terrorbrott.

Övriga ärenden friades, i två fall med kritik.

Granskningsnämnden fällde ett inslag i Rapport den 13 juni 2017 i fråga om opartiskhet och mediets genomslagskraft. Inslaget handlade om svenskar som befann sig i Syrien för att strida med eller mot terrororganisationen IS.

I inslaget berättade reportern om en svensk IS-jihadist som befann sig i Raqqa, terrorgruppens då starkaste fäste.

Ett inspelat meddelande som IS-jihadisten delat på nätet spelades upp och man visade också i grafik hur mannen uppmanat till terrorattentat i Sverige.

Vidare intervjuades en annan svensk man, som stred mot IS i Syrien för den kurdiska milisen YPG. Det framkom att de två männen hade kontakt med varandra, men utan förklaring varför. Dessutom intervjuades en svensk terrorforskare som förklarade vad den pågående offensiven mot Raqqa betydde för terrorhotet mot Europa.

"Fick framföra sitt budskap"

Anmälaren var kritisk till att en svensk is-krigare fick ”framföra sitt budskap och samtidigt uppmana till terrorattack i Sverige” och ansåg att SVT på så sätt hjälpte terrorister att värva ungdomar till kriget i Syrien.

SVT skrev i sitt yttrande att utgångspunkten för inslaget var ett kritiskt förhållningssätt till terrorgruppen IS och att IS-jihadistens meddelande balanserades med av intervjuerna med YPG-soldaten och terrorforskaren. Meddelandet där den svenske IS-jihadisten uppmanade till terrorbrott i Sverige var ett konkret exempel på hur jihadisternas retorik såg ut på nätet och gav tittarna en bild av hur deras försök att rekrytera svenskar gick till. Syftet med inslaget var att ge en större kunskap kring hur kriget mellan terrororganisationen IS och en USA-stödd allians påverkade svenskar både på plats i Syrien och i Europa och att visa hur svenska IS-jihadister spred sin terrorpropaganda.

"Nästan lättsam skildring"

Granskningsnämnden ansåg att SVT inte tagit tillräcklig hänsyn till televisionens särskilda genomslagskraft. Inslaget innehöll ”en helt okritisk, i vissa avseenden nästan lättsam, skildring” av hur de medverkande stred på olika sidor i Syrien. Man visade meddelanden som innehöll uppmaning till terrorbrott.

Att den medverkande terrorexperten till viss del satte uppmaningen i en större kontext ändrade inte bedömningen. Inslaget fälldes således.

Läs om övriga ärenden som togs upp på mötet i SVT Programetiks nyhetsbrev:

SVT Programetiks nyhetsbrevPDF

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör