5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 2 mars 2018 06:00 - Uppdaterad 5 mars 2018 08:04

Ödesdag för schweizisk Public service

På söndag ska schweizarna rösta om förslaget att avskaffa TV-avgiften. Ett förslag som många menar hotar sammanhållningen av det fyrspråkiga landet.

Som vi tidigare skrivit om i Vipåtv går förslaget ”No Billag” ut på att den schweiziska TV-avgiften inte längre ska vara obligatorisk. Vilket många menar skulle innebära mer eller mindre omedelbar undergång för det schweiziska PS-systemet som omfattar ett stort nationellt TV- och radiobolag samt fler än 30 regionala och lokala kanaler och stationer.

Opinionsundersökningar har pekat på att schweizarna kommer att säga nej till No Billag men utgången av folkomröstningen är osäker in i det sista.

Hotar landet

Motkampanjen Nein zum Sendeschluss menar att ett ja till No Billag hotar hela sammanhållningen av Schweiz, som visserligen är ett urgammalt land men ändå i någon mening bräckligt i sin uppbyggnad – med sina fyra olika språk och sin decentraliserade struktur. Det nationella bolaget SRG/SSR är mycket viktigt som bärare av schweizisk sammanhållning och de lokala PS-kanalerna har stor betydelse i de dalar och andra begränsade lokala områden där de verkar.

– Utan SRG/SSR skulle landets olika regioner glida isär och samtidigt skulle de olika lokala områdenas identiteter försvagas. Många områden i landet skulle bli medieöknar. I ett land byggt på direkt demokrati skulle en sådan situation vara mycket farlig, menar André Moesch, chef för TVO, en regional TV-station i östra Schweiz som får en del av sin finansiering från TV-avgiften.

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör