15 oktober

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Bild hur det nya mediehuset i Bergen ser ut interiört.

Arkitektbild hur den nya interiören i mediehuset i Bergen ser ut.

Publicerad 29 november 2017 06:30

I Bergen har NRK flyttat ihop med konkurrenten

I Norges andra stad delar nu Public service mediehus med både stadens tidningar och Norges stora kommersiella tv-kanal.

Tidigare i höst togs det nya gemensamma mediehuset Media City Bergen i drift. Förutom NRK så inryms där den kommersiella kanalen TV2 samt tidningarna Bergens Tidende och Bergensavisen. Samt delar av Bergens universitet och en rad andra företag med anknytning till mediebranschen.

När alla är på plats ska sammanlagt 1200 personer arbeta i Media City, varav ungefär 140 personer arbetar på NRK (NRK Hordaland) – NRK som tidigare huserade i ett hus i förorten Minde.

Ombyggd bank

Media City uppges vara det första medieklustret i sitt slag i Norden och inspirationen är hämtad delvis från MediaCityUK i Manchester, i vilket stora delar av BBC och den kommersiella tv:n ITV flyttade in i år 2013.

Byggnaden var tidigare bankhus och är Bergens högsta byggnad. Om- och utbyggnaden av bankhuset till mediekomplex inleddes 2015 men diskussionerna om att samlokalisera sig inleddes av Bergens mediechefer redan för sju år sen.

Lyft för pressad bransch

Bergen Tidendes kulturredaktör Frode Bjerkestrand menar att det nya mediehuset, där konkurrerande men seriösa medier sitter bredvid varann är ett lyft för en bransch som är pressad på en rad sätt.

– Och för NRK är det bra att komma tillbaka till centrum och bli en del av stadsbilden igen. Det allra finaste är att folk på gatan kan se in på NRK och hur dom jobbar. Det tror jag är otroligt viktigt, säger Bjerkestrand.

NRK Hordalands chef, distriktsredaktören Dyveke Buanes tror inte samlokaliseringen innebär att medierna börjar springa mer på samma bollar.

– Snarare är det så att eftersom våra redaktioner nu ligger intill varandra så kommer alla att skärpa sig.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör