9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hasse Sundqvist

Hasse Sundqvist, producent för det granskande programmet Spotlight på Yle. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 27 november 2017 06:30

Fokus på Finlands utrikesfödda

Personer med utländsk bakgrund är inte lika vanliga i Finland som i Sverige. Men i höst sätter Svenska Yle fokus på invånarna i det multietniska östra Helsingfors.

I Finland är bara 6,5 procent av de 5,5 miljoner invånarna födda utomlands (i Sverige är det nästan 18 procent).

De flesta utrikesfödda i Finland bor i huvudstadsregionen och några stadsdelar i östra Helsingfors, bland annat Gårdsbacka, Ärvings och Stensböle, har en ovanligt stor andel invånare födda utanför Finland eller i Finland av utlandsfödda föräldrar (dock inte så stor andel som på t ex Järvafältet eller i östra Göteborg).

Hotad träffpunkt

En viktig mötesplats i östra Helsingfors är det gamla köpcentrat Puhos som när det byggdes på 1960-talet var ett av Finlands flottaste förortscentra. Med tiden har det blivit något mindre fashionabelt och nu är Puhos i så pass dåligt skick att fastighetsägaren vill riva det och ersätta med nya bostäder.

Det skulle vara ett hårt slag mot alla de som bedriver verksamhet av olika slag i Puhos, affärsidkare, föreningar med flera.

3D-modell

Hotet mot det i Finland ovanligt multietniska centrat Puhos uppmärksammades av Hasse Sundquist på Svenska Yle, producent för det granskande programmet Spotlight och det blev både ett helt TV-program som nyligen sändes och en 3D-modell i vilken man på webben virtuellt kan besöka Puhos och träffa människorna där.

– Vi måste hitta på nya sätt att göra samhällsjournalistik på, förklarar Hasse Sundquist.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör