15 oktober

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johanna Törn-Mangs.

Johanna Törn-Mangs, tf chef för Svenska Yle. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 24 november 2017 07:00

Spotlight ska få Yle att gräva djupare

Undersökande journalistik har inte kommit lika långt i Finland som i Sverige. Men nu försöker Svenska Yle få in ett grävtänk i så många redaktioner som möjligt.

Efter skandalen ”Sipilägate” i fjol där Yle och dess nyheter böjde sig för en kampanj från statsminister Juha Sipilä om att sluta granska en affär i vilken han var inblandad, fick det finländska PS-bolaget skarp kritik från många håll och i kölvattnet följer nu, som Vipåtv tidigare rapporterat, en rad satsningar för att trygga Yles journalistiska oberoende samt bevara finländarnas förtroende för Yles nyhetsbevakning.

Fler ska kunna granskas

På Svenska Yle vill man satsa mer på undersökande journalistik och få in ett sådant tänk så brett som möjligt. Därför ska man låta representanter för de olika redaktionerna gästspela i Svenska Yles granskande program Spotlight.

– Målet är att allt fler ska kunna göra journalistik med ett granskande grepp, oberoende av redaktion”, säger Svenska Yles tf direktör Johanna Törn-Mangs.

Win Win!

Spotlight grundades 2004, sänds tisdagar kl 19 och producenten Hasse Sundquist har varit med från början. Han ser mycket positivt på att folk från andra redaktioner kommer in och jobbar i Spotlight ett tag.

– De som kommer till oss behöver lära sig gräva medan vi behöver input och uppslag från fler håll än hittills. Så det är ett win/win-läge, säger Hasse.

Men kan det inte vara ett problem att de som kommer från andra redaktioner kanske har ett annat tonläge och en annan stil än de ordinarie Spotlight-medarbetarna.

– Nej, jag tror på att varje reporter ska berätta på sitt sätt, snarare än att vi ska gå mot strömlinjeformning, säger Hasse Sundquist.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör