15 oktober

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Marienlyst i Oslo

NRK i Marienlyst i Oslo.

Publicerad 20 november 2017 06:00

NRK:s hus kan bli hotell

Nya tider väntar klassiska TV- och radiohuset Marienlyst i Oslo. Resultaten i arkitekttävling om framtiden har just offentliggjorts.

Det är inte klart att NRK (Norsk Rikskringkasting) ska flytta från Marielyst men för att kunna ta ställning i den frågan så utlystes en arkitekttävling i syfte att se vilka möjligheter området kan erbjuda. Resultatet presenterades nyligen.

Olika epoker

Redan 1940 stod ett stort och modernt radiohus (Kringkastingshuset) klart i den norska huvudstadens dåvarande utkant, alltså hela 20 år före det att Sveriges Radio tog steget från de ursprungliga små lokalerna på Kungsgatan 8 i Stockholm till det stora Radiohuset på Gärdet. På grund av kriget dröjde det dock till 1950 innan Kringkastingshuset var helt färdigställt.

År 1963-68 byggdes TV-huset (Fjernsynshuset), intill Kringkastingshuset. De senaste byggnaderna på Marienlyst är Nyhetshuset (1995) och Glassgården (2003), det senare byggdes ursprungligen som ett ”upplevelsecentrum” för allmänheten.

Cirka 2 000 av NRK:s 3 500 anställda arbetar i Marienlystområdet.

Tv-huset rivs

I vintras meddelade NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen att NRK behöver modernare och mer ändamålsenliga lokaler och att bolaget överväger att lämna Marienlyst. 

Arkitekterna som tävlade var tvungna att väga in att Kringkastingshuset är K-märkt och inte kan ändras hur som helst. Flera av förslagen gick ut på att byggnaden görs om till hotell. TV-huset ska sannolikt rivas för att ge plats åt nya bostäder, i kombination med parker och handel.  

Det är inte klart när NRK avgör om och i så fall när PS-bolaget ska lämna Marienlyst.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör