16 oktober

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
UR

Utbildningsradion (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 7 november 2017 10:25

UR köpte konsulter för miljoner utan upphandling

Journalistens granskning av UR indikerar att företaget brutit mot lagen om offentlig upphandling, då konsulter hyrdes in för att hjälpa till med UR:s omorganisation.

Journalistens granskning visar att två organisationskonsulter som UR tagit in kostat sammanlagt minst 6,2 miljoner kronor.

I båda fallen låg kostnaderna långt över gränsen för när UR måste genomföra en offentlig upphandling. I dessa två fall ligger dessutom beloppen över 2,4 miljoner kronor som är gränsen för när upphandlingar ska annonseras inom EU, skriver Journalisten som talat med flera experter på området. 

"Extraordinärt läge"

UR:s vice vd Per Bergkrantz menar att det i ett av fallen handlade om ett ett extraordinärt läge som uppkom av att en nyrekryterad HR-chef valde att sluta på kort varsel, vilket enligt regelverket kan motivera att man tar in någon snabbt utan upphandling.

Men experterna som Journalisten talat med menar att ju dyrare en sådan konsult är desto snabbare måste man göra en upphandling, och mer än två månader bör man inte dröja. I UR var konsulten inne i ett och ett halvt år.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör