22 augusti

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johanna Törn-Mangs,  tf chef för Svenska Yle.

Johanna Törn-Mangs, tf chef för Svenska Yle. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 6 november 2017 06:45 - Uppdaterad 6 november 2017 11:23

Svenska dagen firas extra stort av Yle 

6 november är i Sverige bekant som Gustav Adolfs-dagen och firades mer förr än nu. Men i Finland är sjätte november finlandssvenskarnas alldeles egen dag och den firas extra mycket nu i år när Finland fyller 100.

Faktum är att Svenska dagen i Finland är en äldre högtidsdag både än landet Finland självt och dettas födelsedag (6 december) och vår egen 6 juni i Sverige (som instiftades 1916, som Svenska Flaggans dag). Svenska dagen instiftades nämligen redan när Finland fortfarande var ryskt, 1908.

– Svenska dagen tillkom för att främja bevarandet av det svenska kulturarvet och i dag är uppgiften främst att uppmärksamma den finlandssvenska minoriteten, förklarar Johanna Törn-Mangs som är tf chef för Svenska Yle.

Sedan 1979 är Svenska dagen allmän flaggdag i Finland.

Extra stort i år

På Svenska dagen brukar man runt om i ”Svensk-Finland” sjunga Modersmålets sång, skriven 1898 av Johan Fridolf Hagfors som förutom att den fortfarande är finlandssvenskarnas speciella sång också tidigare fungerade som en slags inofficiell nationalsång för den svenska minoriteten i Estland.

– I år är Svenska dagen lite extra med tanke på Finlands 100-årsjubileum. Den stora festen på Svenska teatern i Helsingfors är i år extra festlig och sänds direkt i vår svenska TV-kanal Yle Fem och finns även på playtjänsten Arenan, säger Johanna Törn-Mangs.

Bland artisterna som medverkar finns bland andra Sanna Nielsen.

– Sen avgörs även en unik tävling – Århundradets Finlandssvensk!

Bland de 22 nominerade finns bl a författarna Kjell Westö och Tove Jansson samt poeten Edith Södergran.

För alla i Finland

Johanna Tör-Mangs berättar att de största Svenska Dagen-festerna äger rum i Helsingfors, Åbo samt i Jakobstad i norra Finland.

Johanna tycker det är naturligt att just under Finlands stora jubileumsår uppmärksamma finlandssvenskarnas egen dag i Svenska Yle.

– Att värna om de finlandssvenska institutionerna handlar dels om att stärka den finlandssvenska identiteten och dels om att ge alla finländare en möjlighet att ta del av den finlandssvenska kulturen.

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör