17 juni

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lars Mikkelsen berättar Danmarks historia i storserien.

Lars Mikkelsen berättar Danmarks historia i storserien. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)

Publicerad 27 oktober 2017 10:26

Dansk Folkeparti kräver att DR tar bort serieavsnitt

Sista delen av dokumentärserien ”Historien om Danmark” var för vänstervriden,  menar Morten Messerschmitt (DF) som vill att avsnittet tas bort från playtjänsten.

Historien om Danmark är som Vipåtv tidigare skrivit om,  en stor dokumentärserie från DR om hela den danska historien. På bästa sändningstid i lördags sändes den tionde och sista delen som handlade om kalla kriget och efterkrigstiden – och även i viss mån om den tyska ockupationen av Danmark under andra världskriget.

Känsligt ämne

Avsnittet har kritiserats både av en del historiker och många tittare för ensidighet i beskrivningen av frihetskampen under ockupationen. Särskilt har kritiken riktat in sig på att berättelsen att lärarinnan Inger Merete Nordentoft, som senare var kommunist, fick stort utrymme i programmet medan andra mer borgerliga frihetskämpar förbigicks.

Historieförfalskning?

Dansk Folkeparti kräver nu, genom europaparlamentarikern Morten Messerschmitt, att det sista avsnittet inte ska gå att se på DR:s Playtjänst.

– Det råder relativt bred enighet om att sista delen av Historien om Danmark är ren historieförfalskning. Det ensidiga fokuset på vänsterflygelns meriter under ockupationen och kalla kriget är mycket långt från verkligheten. DR bör ta till sig den massiva kritiken och ta bort avsnittet från hemsidan, säger Messerschmitt och motiverar kravet med att många unga, under många år framöver, kommer att få sin bild av Danmarks historia just genom serien, som kommer att visas som en del av skolundervisningen. 

Tidigare har DF:s vice ordförande Søren Espersen sagt att ”vänsterpropagandan” i Historien om Danmark kan få konsekvenser när det är dags för nya förhandlingar mellan DR och staten så småningom (Dansk Folkeparti vill skära ner DR:s anslag med 25 procent).

Tas ej bort!

På DR garanterar kulturdirektör Tine Smedegaard Andersen att avsnittet inte ska tas bort från hemsidan.

– Vi har inte varit tydliga nog gällande det borgerliga inflytandet på den utveckling som skildras i sista avsnittet. Men avsnittet ingår som en samlad helhet i en stor serie, förklarar hon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör