21 juli

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 11 september 2017 07:00

"Oberoende journalistik nödvändigare än någonsin"

BBC:s berömda World Service genomför nu sin största utbyggnad på flera decennier - och börjar sända på 11 nya språk.

- När så många i världen bekymras av fake news och propaganda är vår oberoende journalistik nödvändigare än någonsin, säger BBC-chefen Tony Hall.

Bland de nya språken som BBC World Service nu börjar publicera online är koreanska. Andra är pidgin och yoruba som talas huvudsakligen i Nigeria och telugu och marathi vilka är stora språk i delar av Indien.

–Detta betyder ett stort språng framåt mot vårt mål att nå en halv miljard människor inom de kommande fem åren. Och när så många i världen bekymras av fake news och propaganda så är vår pålitliga och oberoende journalistik nödvändigare än någonsin, sa BBC-chefen Tony Hall vid ett tal i Hull nyligen.

De nya språken innebär att World Service sammanlagt kommer att publicera på 40 språk.

TV på uzbekiska

På TV-sidan har BBC-program på uzbekiska just lanserats. Radio på uzbekiska har BBC dock sänt sedan 1994 – vilket inte uppskattats av makten i Uzbekistan som sen många år både stoppar BBC-medarbetare från att verka i landet och blockerar åtkomst till BBC Uzbeks sajt.

World Service är fortfarande framförallt en radioverksamhet och TV-kanaler finns endast på några få av språken, bland annat arabiska och persiska. Däremot publiceras videoklipp online på de flesta av de nu 40 språken.

BBC på svenska

BBC World Service grundades 1932 men hette då BBC Empire Service och var en engelskspråkig service riktad till människor i det då ännu stora brittiska imperiet. Det första utländska språk som BBC började sända på var arabiska (1938).

BBC hade även radiosändningar på svenska en gång i tiden, med start den 12 februari 1940 och fram till på våren 1961. Sändningar på finska fanns dock kvar ända till 1997.

Verksamheten finansieras delvis med den brittiska TV-avgiften, delvis med bidrag från brittiska staten. World Service har även vissa reklamintäkter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta