23 maj

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sverige går över från vänster- till högertrafik.

Sverige går över från vänster- till högertrafik. Bilden är tagen på Kungsgatan i Stockholm i det ögonblick som trafikanterna försiktigt fick byta sida, klockan fem på morgonen den 3 september 1967. (Foto Jan Collsiöö/TT)

Publicerad 1 september 2017 06:50

Trafikradion turnerar på högertrafikens 50-årsdag

Sveriges radios trafikreportrar möter publiken på landets rastplatser, 50 år efter den historiska händelsen.

Kl 05.00 den 3 september 1967 gick Sverige över till högertrafik. ”Dagen H” föregicks av en massiv informationskampanj som inleddes redan på hösten 1966.

– Man tog till och med fram kalsonger och trosor med H-loggan på. Ingen skulle missa att vi gick över till högertrafik, säger Peter Johansson, trafikreporter på P4 Stockholm.

c

Tillsammans med kollegan Elisabeth Edberg ska han i morgon lördag göra en turné med radiotrucken till några av de stora rastplatserna längs E4:an, bland annat Nyköpingsbro och Stavsjö.

– Vi försöker möta vår publik så mycket vi kan och det är många som har frågor och synpunkter på trafikrapporteringen i radion. Vi kommer även att sända live från rastplatserna på sociala medier samt höras i Ring så spelar vi och P4 Extra. Plus i lokala P4-sändningar, förklarar Peter Johansson.

Peter Johansson och Elisabeth Edberg som ska ut på vägarna på lördag med "radiotrucken" som står bakom.

Peter Johansson och Elisabeth Edberg som ska ut på vägarna på lördag med "radiotrucken" som står bakom.

Fler aktiviteter

Även på fler håll i landet kommer SR:s trafikreportrar att uppmärksamma 50-årsdagen, bland annat i Göteborg, Malmö och Kristianstad. Och P1:s Vetandets värld ställer idag frågan om vilken sida som det faktiskt är bäst att köra på – höger eller vänster.

Under förberedelserna för högertrafikjubileet har trafikreporter Peter Johansson fascinerats av vilken genomgripande förändring som genomfördes för 50 år sen.

– Hela samhället var engagerat! Myndigheter, föreningar, lottakåren, militären, alla tycks ha hjälpt till. För att inte tala om allt som fick änrdras och byggas om; bussar, trafikplatser, skyltar. Man fick till och med flytta på mjölkpallarna!

Lena Andersson

Sångerska Lena Andersson (Foto: Jan Collsiöö)

Högertrafikkonsert

Målet för SR-trafikens rastplatsturné är De Geerhallen i Norrköping. För där ordnas i morgon lördag en särskild högertrafikkonsert.

Där kommer förutom en rad artister från den tiden, bl a Anita Hegerland, Trio me Bumba, Lena Andersson, Little Gerhard och Claes-Göran Hederström, även ett par pensionerade SVT:are att medverka – nämligen Magnus Höjer och Larz-Thure Ljungdahl.

Säkert kommer klassiska låten ”Håll till höger Svensson” med text av Peter Himmelstrand att ingå i programmet.

– Men den låten handlade faktiskt inte om högertrafikomläggningen utan om helt andra saker och kanske med en politisk dimension, säger Peter Johansson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta