23 maj

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Yle i Helsingfors

Yle i Helsingfors (foto: Markus Koljonen)

Publicerad 29 augusti 2017 17:18

Yle vill stärka journalisters oberoende

Efter stormarna satsas på ny journalistakademi och större resurser för gräv.

Ett batteri av åtgärder har presenterats efter att det i våras och vintras framkom att Yle gett efter för krav från Finlands statsminister att begränsa rapporteringen om en jävsutredning han var föremål för.

Ny journalistakademi

Bland annat förtydligar Yle sina journalistiska riktlinjer, och grundar en ny journalistakademi.

”Yles Journalistakademi har som mål att stärka journalistiken, höja den journalistiska standarden och etiken samt utvidga den journalistiska kompetensen på Yle”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Akademin ska starta i början av 2018 och de kurser som ska ges där kommer en stor del av Yles journalister att få del av enligt bolaget.

Svenska Yle öppnar för gästgrävare

Yle vill också satsa mer på grävande journalistik och särskilt den finskspråkiga delen av nyhets- och aktualitetsverksamheten ska få mer stöd än tidigare att bedriva grävande journalistik.

– Inom Svenska Yle kommer vi bland annat att erbjuda reportrar från andra redaktioner möjlighet att jobba vid vårt program Spotlight en tid. Målet är att allt fler ska kunna göra journalistik med ett granskande grepp, oberoende av redaktion”, säger Svenska Yles tf direktör Johanna Törn-Mangs.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta