23 maj

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 augusti 2017 13:39 - Uppdaterad 24 augusti 2017 12:17

Danmarks radio

Danmarks radio-huset.

DR ändrar kurs inför framtiden

Höjda journalistiska ambitioner och digitala satsningar men samtidigt ska ett 60-tal tjänster skäras bort i det danska PS-bolaget.

– Vi genomför en kursändring så folket under de kommande åren får ett DR med ännu tydligare public service-profil, säger Maria Rørbye Rønn som är DR:s högsta chef.

DR:s personal var under onsdagsförmiddagen kallad till ”stormöte” för att bli informerade av företagsledningen om en sen länge emotsedd plan inför framtiden.

Huvuddragen i DR:s plan är färre men bättre nyheter, mer danskt innehåll och ytterligare fokus på det digitala.

Jobb försvinner

”Vi ska erbjuda barn och unga något nytt i en digital tid. Vi gör de nödvändiga prioriteringarna i vårt innehåll och våra aktiviteter för att säkra att folket i en framtid som är ännu mer digital har tillgång till ett starkt och tydligt public-service innehåll”, skriver DR-chefen Maria Rørbye Rønn.

Satsningarna kommer att kosta cirka 100 miljoner danska kronor per år. De ska betalas bland annat med att sammanlagt mellan 55 och 65 tjänster rationaliseras bort. Även nyhetsledningen ska bantas, enligt planen.

Mer danskt

Rent konkret ska DR bland annat försöka sig på nyheter på Snapchat, stärka ämnesredaktionerna, minska ner mängden nyhetsitems och slopa underhållningsflaggskeppet X Factor för att i stället utveckla ett eget underhållningsformat.

Även den unga kanalen DR3 ska få en ökad mängd danskt innehåll och färre utländska program, enligt DR:s plan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta