21 juli

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sommarkollo

Sommarkollo (foto: Yle)

Publicerad 22 juni 2017 09:07

Svenska Yle satsar på Sommarkollo

Åtta 13-åringars sommaräventyr i fokus för ny finlandssvensk webbteveserie.

På Yles playtjänst Arenan (och även under en del av sommaren på SVT:s barnplay) ligger de 13 avsnitten i serien ”Sommarkollo”, en slags lightversion av Skam där de medverkande är några år yngre och miljön lite snällare men med ingredienser som intriger, svek och vänskap.

Reflekterande

­– Den primära målgruppen 8-13 år är liten på finlandssvenskt håll. Det är roligt att kunna gå in med en relativt sett stor dramasatsning för den här målgruppen, men framförallt är det viktigt. Barn känner identifikationen då de ser andra tala som de gör, ser miljöer de känner igen, och tar del av situationer och problemställningar som är bekanta för dem i deras vardag. Dramat som uttrycksmedel möjliggör det här. I bästa fall börjar barnen reflektera över frågor som är viktiga för dem och som stöder dem i deras utveckling, säger Petra Holm, ansvarig producent för barnprogrammen.

Serien ”Sommarkollo” är skriven och regisserad av Elin Grönblom, som även stod bakom serien Fanny år 2014.

Kan nå ut brett

De erfarenheter Petra Holm fick med en annan produktion ("Fanny"länk till annan webbplats) för några år sedan, visade att det går att nå ut över språkgränsen, om innehållet är tillräckligt bra.

– Då hittade även finskspråkiga barn innehållet! Det ska vi uppnå även nu. Dessutom kommer Sommarkollo även att sändas i de andra nordiska länderna vilket är fantastiskt, tillägger Holm.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta