22 juli

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Reportrarna Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström.

Reportrarna Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström. (Foto: Sveriges Radio)

Publicerad 12 juni 2017 15:30

Helenafallet granskas av väninnan

SR:s kriminalreporter Pernilla Wadebäck granskar hennes nära vän Helena Anderssons ännu olösta försvinnande i Mariestad 1992.

Det är i en serie i P4 Skaraborg som nu Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström går igenom vad som hände 1992 när 22-åriga Helena Andersson försvann i Mariestad.

– Det var jag som hade inflyttningsfest den där kvällen när Helena sedan försvann, säger Pernilla Wadebäck.

Kvällen fortsatte sedan på Stadshotellet i Mariestad. Men Helena kom aldrig hem och hon anmäldes försvunnen. Polisens arbete med ”Fallet Helena” var en följetong i medierna under lång tid. Men efter 25 år har hon ännu inte hittats och den eller de som låg bakom hennes försvinnande är fortfarande fria.

– Genom den här serien vill vi lyfta fallet igen. Vi kommer publicera helt nya uppgifter som hittills aldrig varit ute i media. Vi som kände Helena hoppas såklart att vi någon gång ska få svar på vad som hänt henne, säger till Pernilla Wadebäck till Vipåtv.

Pernilla Wadebäck och Helena Andersson. Foto: Privat

Pernilla Wadebäck och Helena Andersson. (Foto: Privat)

En annan insyn

Pernilla Wadebäck inledde sin journalistkarriär den där sommaren 1992 och har sedan dess arbetat på olika medier i Skaraborg.

– Det var när jag för radion bevakade mordet på Lisa Holm häromåret som tanken föddes på att göra något eget om Helena, nu när det gått 25 år sen hon försvann.

Nu kommer resultatet, en serie som publiceras 12-15 juni på http://sverigesradio.se/fallethelenalänk till annan webbplats och som dessutom kommer som P4 Dokumentär den 18 juni kl 22.05.

– Det är egentligen ett vanligt journalistiskt arbete fast med den skillnaden att jag ju har en annan insyn just i det här fallet. Och så blir det personligt förstås, säger Pernilla Wadebäck.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta