19 juni

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
BBC

BBC (foto: Alastair Grant/TT)

Publicerad 31 mars 2017 15:55

BBC tvingas satsa mer utanför London

Tillsynsmyndigheten Ofcom vill att en större del av BBC:s utbud görs utanför huvudstaden.

Nu den 3 april införs den nya styrmodellen för BBC. Gamla BBC Trust ersätts med en styrelse som ska leda BBC:s verksamhet medan tillsynsansvaret för att BBC lever upp till sitt sändningstillstånd flyttas till Ofcom (Office of Communications), den brittiska motsvarigheten till Post- och Telestyrelsen och Myndigheten för Radio och TV.

Ofcom har tillkännagett att bland åtgärderna som planeras är att Skottland, Nordirland, Wales och de olika regionerna i England ska få minimikvoter av sändningstid i förhållande till sin folkmängd.

Detta skulle sannolikt medföra att BBC tvingas flytta ut betydande delar av sin verksamhet från London och även lägga ut en större del av externa produktioner på bolag utanför huvudstaden. Men då folkmängden kommer att vara avgörande kan även BBC i Wales, som är relativt folkfattigt, drabbas av nedskärningar.

Miljonbelopp i böter

Ofcoms chef Sharon White har sagt att BBC kan få betala upp till motsvarande nästan tre miljoner kronor i böter för varje brott mot det sändningstillstånd som ska undertecknas i höst.

– Avtalet säger mycket klart att BBC måste nå alla samhällen i Storbritannien, sa White.

Under tioårsperioden 2006-15 lyckades BBC öka andelen av budgeten som spenderades utanför London från en tredjedel till mer än hälften men under de allra senaste åren har trenden vänt, skriver The Guardian.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Tf redaktör: Anna Thodenius

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör