22 april

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 22 mars 2017 20:32

NRK inleder samarbete med tidningar mot fake news

”Faktisk” blir en ny faktakollande tjänst i Norge som kommer att drivas av public service och två privata mediehus gemensamt.

Bakgrunden till samarbetet med två av Norges största tidningar, som beskrivs som unikt, är spridningen av falska nyheter och så kallade alternativa fakta, vilket undergräver tilliten till samhällets institutioner.

Tjänsten ”Faktisk” ska motverka detta genom att faktakolla den offentliga debatten och avslöja falska nyheter, skriver NRK på sin hemsida.

Eget bolag

Faktisk ska drivas av ett fristående aktiebolag med samma namn. Inledningsvis kommer det att ägas av mediehusen VG (Schibsted) och Dagbladet men NRK överväger ett delägarskap, vilket dock kräver ett beslut av ps-bolagets generalförsamling. Oavsett ägandet av bolaget är NRK med i Faktisk som redaktionell partner, skriver NRK vidare.

– Vi ser fram mot detta samarbete och jag är övertygad om att detta är ett viktigt bidrag till att styrka förtroendet för norksa medier. Och inte minst att möjligheterna är större när vi gör detta tillsammans: VG, Dagbladet och NRK, säger NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen.

Oberoende

Även uppgifter som redan kollats och publicerats av de i Faktisk deltagande medierna ska granskas av den nya tjänsten.

– Vi ska jobba helt oberoende av våra ägare och partners, säger Kristoffer Egeberg som är ansvarig redaktör för ”Faktisk”.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta