28 maj

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 17 mars 2017 06:55 - Uppdaterad 17 mars 2017 16:29

Trump vill avskaffa federal finansiering av Public service

Allmän tv och radio i USA går miste om närmare fyra miljarder kronor per år om presidenten får igenom sin budget.

Amerikanska public tv- och radiostationers existens hotas om kongressen godkänner president Trumps budgetförslag, som innebär att 2018 blir det inga pengar alls från amerikanska staten till CPB (Corporation of Public Broadcasting), den organisation som fördelar ut de statliga medlen till hundratals olika TV- och radiostationer.

”Att nollställa CPB trotsar vad det amerikanska folket vill och skulle omöjliggöra de allmänteveuppdrag som värderas högst”, säger Patrick Butler som är president för APTS, de allmänna tevestationernas organisation.

11 kronor per amerikan

Paula Kerger, chef för public service TV-nätverket PBS gjorde också ett uttalande sent på torsdagen.

”Vi, våra 350 medlemsstationer, tillsammans med vår publik, påminner kongressen om att vi har ett starkt stöd både bland republikanska och demokratiska väljare, i såväl stads- som landsbygdsområden och i alla delar av landet. Kostnaden för staten är liten, endast 1.35 USD (cirka 11.50 SEK) per medborgare och år, påpekar Kerger.

Inte de enda pengarna

Uppgifter från CPB gällande 2010 visar att de federala pengarna står för 18 procent av den samlade finansieringen av allmän TV och 11 procent av radions finansiering. Men många stationer i glesbefolkade regioner har upp till 30 procents federal andel av finansieringen och kommer således att påverkas mycket hårt om Trumps förslag blir verklighet.

Delstater är en annan viktig finansiär av amerikansk public service men kanske allra viktigast är bidrag från privatpersoner och företag.

Stort motstånd

Två nya undersökningar bekräftar att presidentens förslag att skrota den federala finansieringen av PS-medier inte har folklig förankring.

En undersökning från Rasmussen-institutet visar att endast 21 procent av amerikanerna inte vill att Washington ska bidra till allmän tv och radio i USA. Bland republikaner är det blott 32 procent.

Och en annan undersökning, beställd av PBS, visar att 83 procent av väljarna (inklusive 70 procent som röstade på Trump) vill att kongressen ska spara pengar på annat än PS-medier.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta