23 maj

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Elin Kåven framförde bidraget "Find me"i Studio Sápmi i lördags.

Elin Kåven framförde bidraget "Find me"i Studio Sápmi i lördags. (foto: Studio Sapmi/NRK)

Publicerad 8 mars 2017 06:00

Samiska Elin favorit i Norges Mello

Samtidigt som Mellofinalen avgörs på lördag genomförs Norges motsvarighet Melodi Grand Prix i Oslo.

Erfarna artisten Elin Kåven, född och uppvuxen i den samiska metropolen Kautokeino, förs fram en av favoriterna inför MGP på Oslo spektrum nu på lördag.

Elin som tillsammans med Robin Lynch utgör duon Elin & The Woods, tävlar med låten «First Step In Faith / Oadjebasvuhtii». Den beskrivs som en ”teknojojk” och hålls som tänkbar vinnare, bland annat av flera av Norges största vadslagningsinstitut.

Lekte Bobbysocks

37-åriga Elins första TV-minne av ESC är från när hon var sex år och norska Bobbysocks vann med La de svinge i Göteborg.

– Min kusin och jag brukade leka att vi var Bobbysocks. Vi klädde ut oss som Elisabeth och Hanne och vi hade hårborsten som mikrofon, säger Elin till bloggen escNORGE.

Jojk favoritlåt

Men hennes favoritlåt från den norska melodi & ESC-historien är kanske inte helt överraskande klassiska Sámiid ædnan som tävlade för Norge i ESC 1980.

– Jag var ju då för liten för att komma ihåg just själva tävlingen men låten satte ju jojken på kartan och alla samer, alla norrmän minns den och kan den ju ännu, säger Elin Kåven.

Melodi Grand Prix sänds direkt från Oslo spektrum i NRK 1 kl 20.55-23.30 på lördag.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta