24 juni

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lars Mikkelsen

Lars Mikkelsen berättar Danmarks historia i nya storserien. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)

Publicerad 17 maj 2016 07:00

DR storsatsar på dansk historia

I samarbete med museer gör nu DR ”Historier om Danmark”, ett projekt som ska stärka danskarnas kunskap om hur deras land blev till.

Den danska Nordea-fonden satsar motsvarande närmare 20 miljoner svenska kronor på ”Historier om Danmark” som ska bli både TV-serie, onlinesatsning och aktiviteter på museer i hela Danmark.

– Detta är otroligt spännande! Att vi nu tillsammans ska sätta på vår historia i en tid då museerna märker medborgarnas stora historiska intresse, både för det som ligger nära oss och sådant som hände för längesen, säger TineSmedegaard Andersen som är DR:s kulturdirektör.

Sänds 2017

TV-serien ”Historien om Danmark” började spelas in redan i höstas och kommer att sändas i DR i 12 delar under 2017. I den ska den kände skådespelaren Lars Mikkelsen guida tittarna från istiden och fram till vår egen tid.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse för mig och det är min och DR:s klara ambition att vi ska ha med oss den unga generationen och väcka deras intresse för historien, säger Lars Mikkelsen.

Nu är det dags

Senast DR gjorde en stor serie om dansk historia var 1982. Då var det historikern och museichefen Erik Kjersgaard som var programledare.

– Nu är det dags igen. Forskningen har inte varit overksam under de senaste 30 åren. Massor av nya vetenskapliga fakta har kommit fram och väntar på att förmedlas. I DR ser vi fram mot att projektet kommer att engagera alla i landet och föda en tät väv av samarbeten mellan DR och institutioner och organisationer som arbetar med historieförmedling och folkbildning, säger Tine Smedegaard Andersen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Tf redaktör: Anna Thodenius

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör