6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Djävulsdansens producent Ann-Linn Guillou tackar för priset. T v: programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund.

Djävulsdansens producent Ann-Linn Guillou tackar för priset. T v: Djävulsdansens programledare Sanna Lundell och Ann Söderlund.

Publicerad 10 oktober 2017 12:13

Djävulsdansen vann Fördomspriset

Djävulsdansen vann på måndagskvällen Fördomspriset - Psykiatrifondens stora pris för arbete mot fördomar ”för att serien har skapat ökad förståelse för psykisk ohälsa”.

- Jag är otroligt stolt över att stå bakom en serie som förändrat livet för så många människor. Att minska fördomar är ett ständigt pågående arbete och där kan vi i media gör en stor insats, säger producent Ann-Linn Guillou.

Ann-Linn Guillou, frilansjournalist som producerat serien Djävulsdansen på SVT Kultur och samhälle, och programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund, fick ta emot Fördomspriset för serien Djävulsdansens andra säsong på en stor gala på Maximteatern i Stockholm måndagen den 9 oktober.

Prisutdelningen leddes av Simon Kyaga, psykiatriker och styrelseledamot i Psykiatrifonden, som även medverkat som expert i SVT:s serie Mina två liv 2015 – om bipolär sjukdom.

Andra nominerade till Fördomspriset var bland annat Suzanne Osten för sin film ”Flickan och demonerna” och Christian Dahlström som driver ”Psykpodden”.

Priset, som delas ut av Psykiatrifonden, ska tilldelas någon/några ”som på ett betydande eller nyskapande sätt motverkat eller motverkar fördomar kring psykisk sjukdom, psykiska funktionsnedsättningar eller psykiskt ohälsa i bredare bemärkelse.”

Ann Söderlund tackar för priset.

Ann Söderlund tackar för priset. T h: prisutdelare Simon Kyaga.

Starka livsöden

Dokumentärserien Djävulsdansen handlade i första säsongen 2015 om medberoende, och i den andra säsongen 2016 om psykisk ohälsa.

Motiveringen till priset lyder:

”För skapandet av Djävulsdansen som skildrar människor vars närstående lider av psykisk ohälsa. Den skildrar starka livsöden där de medverkande berättar om djupa kriser men också hopp, glädje och kärlek. Många medverkande bidrog med olika livsberättelser på ett sätt som skapade en ökad förståelse för psykisk ohälsa. Den visade vad många anhöriga får gå igenom, ofta i många år, utan att själva ha fått något stöd. För visionen att man ska kunna prata om psykisk ohälsa som vilken annan sjukdom som helst.”

Sanna Lundell, Ann-Linn Guillou och Ann Söderlund på prisutdelniingen på Maximteatern.

Sanna Lundell, Ann-Linn Guillou och Ann Söderlund på prisutdelningen på Maximteatern.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör