15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Susanne Reich

Publicerad 30 maj 2016 10:38 - Uppdaterad 7 juni 2016 11:23

In memoriam: Susanne Reich

SVT-medarbetaren Susanne Reich har avlidit vid en ålder av 63 efter en lång tids sjukdom.

Det är svårt att vara mer precis med Susannes karriär eftersom hon under många år hade olika uppdrag och olika relationer med så många som arbetat på SVT.

Hon kom till SVT 1997 som ny chef för underhållning och fakta avdelningen i Göteborg. Ett av de första projekten som hon drog igång var att hitta en ny talang att bygga ett program kring. Det resulterade i att Mat-Tina fick sitt genombrott och Göteborg en stor framgång.

Inom underhållningen utvecklade avdelningen ett projekt som först hette Diggiloo, och som var början till det program som idag leds av Lasse Kronér och heter Dobidoo.

Flickan i Andy Pandy

Men Susanne hade en lång karriär innan hon kom till SVT. Hennes TV-karriär började redan som liten när hon tillsammans med sin tvillingsyster Annmarie turades om att vara ”den lilla flickan” i den svenska versionen av Andy Pandy som producerades av deras pappa. 

Som ung var Susanne mycket engagerad i frågor om HBT och feminism och bodde periodvis kollektiv i Göteborg. Studierna skedde på journalisthögskolan i Göteborg men redan innan dess han hon med att arbeta under en period som ledarskribent på Expressen.

På DI i Stockholm i slutet av 70-talet läste hon tv och film regi och där var hon klasskamrat med Thomas Nilsson som hon också spelade in en elevfilm tillsammans med.

Hästkapplöpningar i Mellanöstern

Under 80-talet blev det en internationell karriär som bland annat omfattade bildproduduktion på stora sportsändningar i USA och hästkapplöpningar i olika delar av Mellanöstern för ABC, CBS och NBC.

Efter ett kringflackande liv blev det dock Göteborg som lockade, och en tjänst som studierektor på Journalisthögskolan. Även här var det viktigt med frågor om jämställdhet och många tidigare studenter vittnar om hennes starka engagemang. 

Växthuset

Efter några år som avdelningschef på SVT Göteborg ville Susanne flytta till Stockholm och blev varmt välkomnad till avdelningen Växthuset. Hon blev snabbt en nyckelspelare i programutveckling runt om i företaget. Karlstad, Kiruna, Växjö, Luleå och Norrköping m fl blev regelbundet besökta för inspirerande workshops, brainstormings och möten.

Ingen idé var för liten eller för konstig för att inte Susanne med sin sedvanliga pondus och ärlighet skulle ta sig an den med hjärtans lust. Om projektet var tråkigt eller obegripligt så sa hon det tydligt och klart. Och det var kanske det som gjorde att hon utsågs till heders-same vid en hemlig ceremoni i norra Finland.

Festivaler och tävlingar

Efter att Växthuset omorganiserades började Susanne som projektledare hos programdirektören för allmän-tv, och fick ansvar för SVT:s deltagande i olika tävlingar och festivaler som Kristallen, Banff, Prix Italia och Input.

Vid sidan av arbetet fortsatte Susanne att upptäcka nya världar, till exempel började hon som nämndeman för att ”träffa vanligt folk”, men ägnade också mycket tid åt familjen, sin fru Gabriella och gemensamma sonen Gabriel, på resor eller i huset i Hägersten.

Det har blivit lite kallare när en så engagerad, varm och grundtrygg person nu lämnat oss.

 

Susanne Reichs begravning kommer att äga rum 22 juni klockan 15.15 i Trons kapell på Skogskyrkogården. Alla som vill deltaga vid begravningsakten är varmt välkomna.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

45 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör