10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Claes-Göran Bjernér

Publicerad 22 juni 2015 11:20

Claes-Göran Bjernér in memoriam

Claes-Göran Bjernér levde sedan länge på lånad tid, men dottern Tittis meddelande på Facebook kom ändå som en chock. ”I natt gick min pappa bort efter en lång och utdragen sjukdomstid. Han fick dö hemma med min mamma så som han önskade”, skriver Titti.

För oss som var unga reportrar före Berlinmurens fall var Classe en levande legendar. Han hade han bevakat ett 20-tal krig och rapporterat från mer än 80 länder för SVT.

Scoopet som satte honom på fotografernas världskarta gjordes tillsammans med dåvarande Asienkorrespondenten Sven Strömberg i Indien 1984. Classe och Sven kom som första utländska tv-team till katastrofen i Bhopal där giftig gas läckt ut från Union Carbides fabrik och dödat tusentals människor. Classe berättade efteråt att han filmat i ett hus som låg nere i en sänka.

– Jag ville att världens skulle se alla döda i huset, jag visste inte att det fanns giftig gas där och att jag andats in den.

Många år senare, under en resa i krigets Bosnien, blev det uppenbart att han led av en lungsjukdom. När vi vandrade upp mot en bergstopp till frontlinjen mellan bosniska serber och muslimer fick Classe  astma-liknande krampanfall och var tvungen att vila med jämna mellanrum. Hemma i Sverige konstaterade läkare att han led av KOL.

Classe var en intelligent, beläst och komplex person. Han gjorde aldrig avkall på sin professionalitet. Det var inte alla reportrar som drog jämt med honom, men för de som gjorde det, var han en briljant kollega som bjöd på sina gedigna kunskaper och sig själv.

Classe blev 73 år och efterlämnar hustrun Tamiko, dottern Titti och barnbarn. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör