19 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jan Hemmel

Publicerad 28 mars 2017 15:43

In memoriam: Jan Hemmel

Jan Hemmel var mannen som älskade tv.

Han var den totala tv-medarbetaren: de tidiga kabareterna, en lång serie tv-teaterföreställningar, reporter med oefterhärmlig stil. Minns hans klassiska kortreportage om buggningsförbud på Törringelunds dansbana, sänt i Rekordmagazinets förbudsprogram. (Snälla SVT Play, lägg ut det nu!)

Hemmel var aldrig lojal med tv-fabrikens krav på långa planeringstider och stora tv-team. Kontrollrummet med den omfattande tekniken hanterade han lätt som en penna.

Han gav sig tidigt ut på cykel och trampade genom Danmark och Frankrike med ena handen på styret och i den andra en liten smalfilmskamera. Han rapporterade med sin personliga uttrycksfulla röst om vad han såg.

Bildkonst

Bildkonst var ett av hans stora intressen och Jan var en viktig medarbetare då vi drog igång konstprogrammet Bildjournalen.

Jag ser hur han närmar sig en svårfångad skulptur av Anish Kapoor. Han låter tittaren smyglyssna på den muttrande dialogen med fotografen då ljuset sätts för att få fram djupdimensionen i verket, konstaterar att han måste täcka fotstegens släp med lämplig musik och lämnar sedan över till Ingela Lind för analys. (Lägg ut det också!)

Generös mentor

Tänk han var med 1962 redan, och var alltså sedan länge igång då de stora producentkullarna vällde in genom SVT:s grindar kring 1970.

Tillsammans gjorde vi en serie som vi kallade Sidospåret. Vi bejakade varandras infall fullt ut och att arbeta ihop med Jan var en fest.

Det var bara att tacka för att vi hade denna generösa mentor på SVT Syd med gränslöshet, flit och arbetsglädje som ledord.

Ny utställning

Bara någon dag innan Jan gick bort ringde han mig från sjukhuset där han låg. Han berättade att han höll på med en ny utställning för Trelleborgs konstmuseum.

Morgonen efteråt fanns han inte mer.

Så tomt det blev.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Kollega, vän och f d granne

18 gillar detta