20 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jane Brick

Publicerad 15 september 2016 11:21 - Uppdaterad 15 september 2016 13:27

In memoriam: Jane Brick

Den tidigare SVT-medarbetaren Jane Brick har avlidit, 74 år gammal. 

Jane Bricks långa yrkesliv som nyhetsreporter inom public service började på Sveriges Radio 1969 och fortsatte med dåvarande centralredaktionen och Tv-nytt.

Det var framförallt på Rapport som Jane var verksam. Hon blev känd för publiken som programledare i Rapports 19.30-sändning. Hon var reporter inom många olika områden. Under en period var hon en uppskattad kulturreporter och hon var även verksam med politikbevakning av riksdagsval.

Under sina sista år arbetade hon på utrikesredaktionen och blev bland annat utsänd att bevaka Berlinmurens fall i november 1989.

Jane var känd för många kolleger som en person med stor integritet och för sin noggrannhet med faktauppgifter och språkregler.

Svenska ord

I en krönika i tidningen Journalisten påpekade Jane vikten av att använda svenska ord i stället för inlånade utländska, en diskussion som ofta förs på våra redaktioner.

"Varför säger vi kontäjnrar när vi menar behållare? Varför säger någon någonsin tischört om T-tröjor?"

Jane undrade vidare i den tänkvärda krönikan varför många slänger in engelska uttryck i sitt svenska språk och låter som före detta koloniserade indier.

Janes budskap

I slutklämmen av artikeln anar man en viss uppgivenhet att någonsin nå fram med sitt engagerade budskap. Jane skrev:

"Ja,ja. Jag borde ju hålla truten som har ett namn som stavas Jane, men uttalas Jejn, eftersom jag får utslag om någon i stället säger Jen. Fastän det var kanske där tröttheten började. Försvenskad engelska är fult."

Det kanske kan vara Janes budskap till nya generationer av journalister att tänka på.

Jane Brick

Jane Brick i Rapport. (foto: SVT)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Utrikeschef SVT Nyheter

13 gillar detta