20 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 1 juli 2016 09:22 - Uppdaterad 18 augusti 2016 20:06

In memoriam:
Kerstin Pettersson

Kerstin Pettersson, mångårig medarbetare på Aktuellt har gått bort. Läs kollegorna Ann-Britt Ryd Petterssons och Kerstin Holms minnesord över arbetskamraten och vännen.

Minnesord av Ann-Britt Ryd Pettersson:

Av en märklig tillfällighet sitter vi - några kollegor - och diskuterar turerna kring mordet på statsminister Olof Palme när Kerstins bror ringer och berättar att hon gått bort. Nu har det gått några dagar sedan det där telefonsamtalet och tankarna på Kerstin och den hon var och stod för har böljat fram och tillbaka. 

Ord som klok, kunnig, insatt, eftertänksam, skarp och briljant far förbi när jag tänker på de många inslag vi ägnade timmar åt att skapa i Aktuellts redigeringsrum.

Just mordet på Olof Palme var och är, en av vår tids stora händelser och Kerstin bidrog genom sitt skickliga arbete till att ge Aktuellts tittare kunskap och analys - då och faktiskt också idag. Hon är den viktigaste anledningen till att vi fortfarande har tillgång till ett rikt filmmaterial kring mordet och dess följder.

Sista gången vi sågs diskuterade vi tänkbara nya berättarvinklar  när det gäller såväl mordet som andra pågående händelser i världen. Hon var också ett vandrande arkiv när det gällde stort
och smått, men kanske var våra samtal kring utrikeshändelser det jag minns med störst glädje.

När hon och jag, tillsammans med fotografen Pelle Wickman, gjorde en tv-dokumentär om Carl Bildts arbete i Bosnien och Kosovo var det Kerstin som alltid hade ett perfekt minne för olika händelser, möten, samtal och de bästa bilderna, som vi gallrade fram för att använda. Hon var också den dramaturgiskt bästa när det gällde att skapa berättelsen.

Men framförallt är det vännen Kerstins röst kring det vardagliga jag hör när filmen med minnen av ett långt yrkesliv tillsammans rullar vidare inne i mitt huvud. Diskussion om vilka fröer hon köpt hem till sitt växthus där i Sollentuna, pionerna som stod i begrepp att slå ut, katternas senaste påhitt, vilka hästar som var intressanta  i den kommande V75 omgången, hur det skulle gå för älskade Hammarby ... hennes underfundiga leende och rösten stannar kvar. Tack Kerstin.

Minnesord av Kerstin Holm:

Jag har dragit mig tillbaka till ett redigeringsrum för att minnas timmar och år av hårt och glädjefullt nyhetsarbete tillsammans med en kär vän.

När jag kom till Aktuellt hösten 1984 möttes jag av en sträng och krävande redigerare-Kerstin Pettersson. Och det var inte utan bävan jag klev in i hennes redigeringsrum. Men när jag väl fått godkänt blev vi vänner för livet. Vi blev "Team Kerstin och Kerstin".

Arbetstempot var högt och skrattet nära när vi tog oss an stora som små nyheter. Aids, flyktingar, Palmemordet, styckmordet, hjärtinfarkter och donationskort. Och när dödsbeskedet om jazz-sångerskan Ella Fitzgerald kom i juni 1996, straxt innan
18-sändningen klarade Kerstin att på en kvart sätta ihop en runa. Efteråt sa hon: "Nu blev jag fem år äldre". Det var en återkommande replik när vi ofta jobbade ända in i sändning.

Julen 1987 var jag höggravid och tempot lika högt som vanligt. Medan Kerstin sätter sista klippet ropar jag: "Jag springer före och banar vägen till kontrollrummet". Efter kommer Kerstin med kasetten i högsta hugg.

Vi hann! Och jag hör än i dag ljudet av kasetten som försvinner in i bandmaskinen och inslaget går ut i sändning... Två veckor senare föddes Oskar, och Kerstin berättade hur hon firade med en cigarr.

Kerstin lärde mig vikten av tempo i ett inslag, Max 15 sekunder speak -sen måste nåt hända! Hon var lika mycket journalist som redigerare - allmänbildad med underfundig humor. Hon såg människor, hon var en sann iakttagare.

När vi under 2000 flyttade ihop med Rapport bestämde vi oss för att förgylla tillvaron genom att varje måndagsmorgon sätta blommor på varandras skrivbord. Många buketter blev det, till glädje både för oss och förbipasserande.

Kerstin brann verkligen för sitt jobb in i det sista. Hon finns kvar här i redigeringsrummet och vakar över mig så att inslaget blir sant och relevant, korrekt och snyggt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

31 gillar detta