24 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sassa Fayyumi ansvarar både för studiebesök på SVT i Göteborg och för all publik vid inspelningarna.

Sassa Fayyumi ansvarar för studiebesök och för all publik vid inspelningarna på SVT i Göteborg. (foto: Anders Egle)

Publicerad 12 februari 2018 07:00 - Uppdaterad 14 februari 2018 11:56

Sassa Fayyumi brinner för mötet med publiken

Att program som På spåret, Doobidoo och Smartare än en femteklassare är populära hos tv-publiken är nog de flesta medvetna om, men ingen känner av det lika påtagligt som Najah ”Sassa” Fayyumi.

Som ansvarig både för studiebesök och för publiken på plats vid inspelningar är det nämligen hon som hanterar alla tusentals förfrågningar om att få besöka tv-huset i Göteborg. Ett gigantiskt pussel som läggs i public service anda.

Just nu gläds Sassa, som kallas av alla, extra åt den fart det har blivit på studiebesöken i tv-huset.

SVT:s mål är ju att vara tillgängliga och ”Hela Sveriges Television”, och enligt Sassa kan de målen inte bara uppfyllas via rutor och skärmar.

– Jag tror det är oerhört viktigt att vi öppnar upp våra verksamheter rent fysiskt också och möter publiken ansikte mot ansikte. Tyvärr har det blivit mycket svårare i och med de höjda säkerhetskraven vid alla våra lokaler, men det får inte hindra oss från att bjuda in alla som är nyfikna på det vi gör.

Sassa Fayyumi

- Jag tror det är oerhört viktigt att vi öppnar upp våra verksamheter och möter publiken ansikte mot ansikte. (foto: Anders Egle)

Unga generationen

Ännu viktigare är det att bjuda in de som inte ens är nyfikna, till exempel den unga generation som snarare har Youtube än SVT som källa till nöje och information, eller de nyanlända vars erfarenheter av ”statlig television” definitivt inte rymmer begrepp som public service eller yttrandefrihet.

– Vi har numera en till två grupper om dagen på besök här i huset och det är alltifrån skolklasser och företag till pensionärsföreningar, men allra mest intressant är det nog när grupper med nyanlända kommer hit via kommunens olika utbildningar.

- På senare år har det varit många arabisktalande grupper som har kommit hit och då har jag faktiskt guidat på arabiska trots att de har haft tolk med sig. De blir väldigt glada och förvånade när de blir välkomnade på sitt eget språk. De slappnar av och vågar ställa frågor och det blir ofta väldigt bra diskussioner. Ni skulle se deras ögon när jag svarar på frågor som ”Får ni verkligen säga vad ni vill om kungen och statsministern?”. Men vi får också stå till svars för varför vi syns så lite och rapporterar så få positiva saker från förorterna, och det är ju en väldigt intressant diskussion, säger Sassa Fayyumi.

Spegla hela Sverige

Målet är att publiken i studion ska spegla hela Sverige vid varje inspelningstillfälle.

Målet är att publiken i studion ska spegla hela Sverige vid varje inspelningstillfälle. (foto: Anders Egle)

Ambitionen är ju trots allt att alla ska känna igen sig i SVT:s produktioner, något som präglar en stor del av Sassas andra stora uppdrag, som ansvarig för rekryteringen av publik till flera av de mest populära underhållningsprogrammen.

– Målet är att publiken i studion ska spegla hela Sverige vid varje inspelningstillfälle, alltså ha en total blandning av åldrar, kön, etnicitet, geografisk hemvist och allt man kan tänka sig. Möjligheten att få så stor spridning som möjligt både på publiken och på studiebesöken hade nog underlättats väldigt mycket om länken för att anmäla sitt intresse syntes tydligt på första sidan på svt.se, säger Sassa Fayyumi.

Dags för inspelning.

Dags för inspelning. (foto: Anders Egle)

Utöver att ansvara för publik och studiebesök är allkonstnären Sassa också assistent till platschefen Ragnhild Vestman Fjällhed, vilket bland mycket annat innefattar att vara intranät-redaktör, och eftersom hon i egenskap av ansvarig för publiklogistiken ändå är med på alla inspelningar så händer det att hon hoppar in som attributör också …

Kontakten med publiken

– Kontakten med publiken är ju det roligaste av allt, jag älskar det! Många ger uttryck för en sådan varm, personlig relation till både programmen och programledarna och kommer hit till tv-huset med så stor förväntan. Ofta har de tusen frågor som jag gärna svarar på så gott jag kan. Programledarna är också väldigt bra på att ta sig tid att möta och prata med publiken både innan och efter inspelningarna, säger Sassa.

Och det är en hel del människor som passerar grindvakten till tv-studion under ett år fullt med inspelningar.

Publikbiljetter

Publikbiljetter. (foto: Anders Egle)

Kulturfrågan Kontrapunkt

När Vipåtv är på besök spelas frågesport-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt in, och där är det visserligen ”bara” 62 personer i publiken under var och ett av de åtta avsnitten, men till Smartare än en femteklassare krävs det 120 personer gånger tio avsnitt för att fylla läktarna och till Doobidoo 140 personer till vart och ett av de tolv avsnitten.

Frågesport-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt spelas in.

Frågesport-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt spelas in. (foto: Anders Egle)

c

– Det är inga problem att fylla stolarna, jag har långa kölistor på folk som vill komma. På spåret är ju det allra populäraste programmet att vara publik i – när vi släppte biljetterna till inspelningarna av den senaste säsongen var det mer än 6 000 personer som stod i kö för de 1 800 biljetterna, och efter mindre än en timme fick vi stänga ansökan!

Mängder av ansökningar

Och det är då Sassas jobb börjar på allvar, genom att sortera bland ansökningarna och ge personliga svar till varenda en som har sökt.

Sassa administrerar nämligen allt - från att pussla med dagar och tider till att hämta in personnummer och namn på varenda en som ska vara med som publik, skicka bekräftelser och påminnelser och ta emot publiken, introducera dem i vad de ska vara med om, förklara deras funktion i programmet, peppa, placera dem i studion så att bilderna blir bra, och så förstås ta hand om dem efteråt, så att alla lämnar tv-huset nöjda och glada. Vilket i och för sig inte brukar vara så svårt, med tanke på hur angelägna de flesta är.

Sassa ser till att publiken speglar hela Sverige.

Sassa ser till att publiken speglar hela Sverige. (foto: Anders Egle)

– Vi får ju ansökningar från Ystad till Haparanda och man tar långledigt från jobbet för att kunna åka hit och vara med. Jag fick till och med en förfrågan från ett par som ville gifta sig i På spåret studion!

När det blir kris

Men trots det stora intresset inträffar naturligtvis oförutsedda händelser och folk får plötsligt förhinder. Därför överbokar Sassa alltid med ett tiotal personer inför varje inspelning, och blir det riktig kris har hon skaffat sig bra kontakter med de boende i kvarteren runt tv-huset på Lindholmen i Göteborg.

Med kort varsel vet hon vilka nummer hon ska ringa för att snabbt fylla de stolar som absolut inte får stå tomma, och i riktiga nödfall ber hon kollegor i tv-huset att rycka in och ta en plats i publiken.

Hon har koll

Sassa Fayyumi är en central person på SVT i Göteborg.

Sassa Fayyumi är en centralperson på SVT i Göteborg. (foto: Anders Egle)

Just kontaktnätet och den sociala kompetensen har nog bidragit till att Sassa har så många järn i elden och ett finger med i så många verksamheter på SVT Göteborg.

”Fråga Sassa!” hörs från alla håll och kanter i huset, när frågetecken uppstår om hur något är, har varit eller ska bli. Det är hon som har koll och kontakter och vet hur allt från IT-systemen till kaffekokarna fungerar.

Började 1999 som IT-tekniker

Sassa Fayyumi

Sassa Fayyumi

– Men så har jag ju jobbat med allt mellan himmel och jord här också. Jag började 1999 som IT/IS-tekniker och var tillförordnad IT-ansvarig, men riskerade att bli uppsagd vid den stora omorganisationen 2004. Jag lyckades hänga kvar med en tjänst i receptionen, samtidigt som jag pluggade tv-produktion, filmvetenskap och massmedieteknik på heltid vid sidan av, och sedan har jag rent formellt varit assistent till alla våra platschefer de senaste tio åren med ett undantag då jag var programchefsassistent.

- Jag har hunnit göra otroligt mycket roligt på företaget, bland annat var jag med och byggde upp hela teknikparken för serien Andra Avenyn, varit barnansvarig på Årets sockerbagare och castingansvarig för Vem vet mest PRO. Den ena dagen är aldrig den andra lik och det är verkligen jätteroligt!

Sassa Fayyumi vinner pris för Bästa Personliga Insatsöppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

35 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress