21 januari

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 12 januari 2018 17:47 - Uppdaterad 16 januari 2018 17:39

Stjärne och andra PS-chefer varnar för nedskärningar av DR

Hoten i Danmark om 25-procentiga nedskärningar av anslagen till DR får nu PS-chefer i Norden och övriga Europa att varna för följderna om Public service ställning försvagas.

Det är Dansk Folkeparti (DF) som under en längre tid krävt att Danmarks Radios budget minskas med 25 procent, med motiveringen att DR är ett hot mot demokratin. På senare tid har kravet kommit att ingå i förhandlingar mellan den borgerliga danska minoritetsregeringen och DF gällande en kommande stor skattereform.

I DF:s krav ingår också att den danska TV-avgiften avskaffas. Samtalen pågår ännu och risken är överhängande för att DR kommer att drabbas av stora nedskärningar.

Viktigt val

I ett öppet brev undertecknat av bland andra SVT:s Hanna Stjärne, BBC-chefen Tony Hall och radiochefen Cilla Benkö skriver cheferna bland annat att om planerna att drastiskt skära ner på anslagen till DR genomförs kommer det att få långtgående konsekvenser. Valet som danska politiker måste göra är mellan att skära ner medlen och därmed öka risken för politisk kontroll av Public service eller att säkra en långsiktig finansiering med garantier för oberoende och stabilitet.

– Att det senare alternativet skulle gynna demokratin behöver knappast påpekas,, avslutar PS-cheferna sitt öppna brev.

Mats Carlsson-Lénart

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress