10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kontrollbord

Så här kan det nya tangentbordet komma att se ut. (foto: SVT)

Publicerad 30 november 2017 09:00 - Uppdaterad 4 december 2017 11:35

Ny teknik ska öka kvalitén och minska kostnaderna

SVT:s kontrollrumsteknik på de lokala redaktionerna lever på lånad tid och behöver bytas ut.

I januari startar ett pilotprojekt på SVT i Göteborg där en remotekontroll (ett tangentbord) blir det nya kontrollrummet.

Från ett enda kontrollbord kommer man att kunna hantera flera sändningar.

Dagens moderna teknik, s k remoteteknik, skapar förutsättningar för såväl ökad kvalitet, som flexibilitet och driftsäkerhet. Samtidigt är tekniken kostnadseffektiv.

Varje kontrollbord är kopplat mot tekniken centralt, vilket innebär att man kan hantera vilken sändning som helst från det kontrollbord man väljer. Spelplats och kontrollbord behöver alltså inte finnas på samma ställe.

Kvalitetslyft

Christina Ågren

Christina Ågren

Redan idag sänder SVT en rad produktioner med remoteteknik, bland annat mellan Stockholm och Norrköping.

– Den nya tekniken blir ett kvalitetslyft ur publikperspektiv, jag tänker främst på lokala sändningar i HD, men min förhoppning är också att centraliseringen av servrarna ska innebära färre driftsstörningar och att de fel som uppstår kan åtgärdas snabbare, säger Christina Ågren, chef SVT Lokala Nyheter och Minoriteter.

Användartester

Med start i slutet av januari påbörjas en pilot i en testmiljö i Göteborg. Syftet är att utveckla tekniken i samarbete med användarna.

Programledare i Stockholm och Göteborg och produktionskoordinatorer i Göteborg kommer att involveras i piloten, men även personal från andra orter ska kunna testa tekniken och gränssnitten.

Pilotprojektet planeras pågå under våren och därefter utvärderas. . Piloten kommer sedan att vara en del av beslutsunderlaget för framtida teknikinvesteringar och beslut kring utsändningstekniken.

Ove Jakobsson, gruppchef på SVT i Göteborg kommer projektleda piloten utifrån ett verksamhetsperspektiv och John Glimberg, SVT Produktion & Teknik, är projektledare för den tekniska utvecklingen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör