21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
ESC-arenan i Kiev.

Snart showtime! Showproducenten Stuart Barrow med svenske produktionschefen Ola Melzig i den stora ESC-hallen i Kiev. (foto: Joakim Rådström)

Publicerad 24 april 2017 07:00 - Uppdaterad 3 maj 2017 11:01

Eurovision i Ukraina - mot alla odds

Eurovision Song Contest (ESC) i Ukrainas huvudstad Kiev har omgärdats av många rykten, och varit på väg att behöva ställas in på grund av brist på pengar och tillräcklig planering.

När Vipåtv besöker projektkontoret vid ESC-arenan i Kiev får vi dock löfte av både svenska och brittiska projektmedarbetare om att det blir en rejäl show.

- Det är inte lätt. Det är ett enormt, monstruöst evenemang, inte bara ifråga om TV-showen. Ta bara byråkratin i Ukraina – en postsovjetisk byråkrati med lite europeiska unionen därtill, säger brittiske Stuart Barlow, Hosts Director vid ESC 2017 i Kiev.

Stuart Barrow

Stuart Barrow

Barlow är ett rutinerat Eurovisionproffs, och har varit delaktig i showproduktionerna vid ett flertal ESC-event, inklusive i Danmark och Azerbajdzjan. Evenemangen har sett olika ut vid olika tillfällen: i Azerbajdzjan lades till exempel hela arrangemanget ut till en tysk producent för att levereras nyckelfärdigt till det azeriska TV-bolaget.

- Varje land möter sina särskilda utmaningar kring den här showen. Svenskarna kan till exempel vara lite "överdrivet självsäkra" på grund av sin erfarenhet, och det kan också bli en utmaning, men till slut levererar ni ju spektakulära, vackra shower, säger han.

Säg inte M-ordet

Barlow var med vid ESC 2016 i Stockholm. Han är även god vän med Christer Björkman, som nyligen rekryterades som tävlingsproducent och scenshowsansvarig till ESC 2017, och som precis varit i Kiev när vi kommer dit.

- Jag brukar säga till Christer att ”inte nämna "M-ordet’”, för ”Melodifestivalen”! För det är en helt annan show; det går inte att jämföra med detta, säger Stuart Barlow.

Även om ESC-teamet fick börja väl sent, arbetar de nu intensivt med att färdigställa festivalen.

Även om ESC-teamet fick börja väl sent, arbetar de nu intensivt med att färdigställa festivalen. (foto: Joakim Rådström)

Kreativitet

Vi möter Barlow i ett stort konferensrum i Kievs internationella utställningscenter, som kommer att utgöra scenen för ESC i maj.

Stora orangea gardiner, massor med hämtmatskartonger och tomma kaffekoppar, människor med blädderblock och datorer som pratar och skrattar med varandra. Kreativiteten är på topp, men även jäkten inför världens största musikevenemang.

- Vi är inte vid den fas vi borde vara i vid det här laget, men vi knappar in. Och det kan jag säga med säkerhet är att vi kommer att ha tre härliga shower i maj, säger Barlow, som nu är kontrakterad av det ansvariga ukrainska TV-bolaget NTU.

Arenan utifrån.

Where the magic happens. Kievs internationella utställningscenter, där ESC 2017 ska arrangeras. (foto: Joakim Rådström)

Stor stress

Stressen har dock inte blivit mindre av att produktionens producenter Victoria Romanova och Oleksandr Kharebin så sent som i mitten av februari hoppade av arrangemangetlänk till annan webbplats, vilket Vipåtv har rapporterat om tidigare.

Kvar i arrangörsteamet på plats finns dock proffs såsom svenske Ola Melzig, som så sent som förra året var tekniskt ansvarig för ESC i Stockholm. Melzig vann dessutom nyligen prislänk till annan webbplats på prestigefyllda TPi Awards i London just för Eurovisionarbetet 2016.

- Jag togs inte in förrän det blev ett ”regimbyte” i produktionen i mitten av december, säger Ola Melzig när vi träffar honom i Kiev. Det är den nye exekutive producenten som har tagit in mig. Vi låg sex månader efter när vi startade; nu är vi nog bara tre månader efter.

Än så länge ekar det tomt i ESC-arenan.

Än så länge ekar det tomt i ESC-arenan, men snart kommer den att fyllas med bänkrader, strålkastare, scenbyggen, tv-kameror och artister. (foto: Joakim Rådström)

Ville ha eget team

Melzig, ursprungligen från rock’n’roll-branschen, är likt Stuart Barlow en ESC-räv, och har varit teknisk chef vid ESC 2013 och 2016 samt produktionsansvarig för ljus och riggning på ESC år 2000.

När tiden för att planera evenemanget nu blev så knapp ville Melzig ha mandat att sätta samman sitt eget team på bästa sätt utifrån förutsättningarna.

- Är det någon i hela världen som kan ro ihop det här nu så är det jag och mitt team. Och jag sade från början att ”ska jag göra det här, så ska jag handplocka ett team, där det tyvärr inte kommer finnas så många ukrainare, för jag måste ha folk som har gjort detta förut”, säger han.

Arenan utifrån.

Här på Kievs internationella utställningscenter kommer tävlingarna att äga rum. (foto: Joakim Rådström)

Internationellt team

Den rent tekniska processen vid ESC 2017 har med andra ord flyttats över till ett inhyrt internationellt team, mestadels bestående av svenskar, tyskar och engelsmän. Scenshowen, å andra sidan, kommer att bli en utpräglat ukrainsk affär, både ifråga om artisterna vid scenshowerna, videografiken, koreografin med mera.

- Vi kommer bara att arbeta med ukrainska talanger på scenen. Det är mycket viktigt för mig att hjälpa ukrainarna att få ha sin show. Och det är viktigt för ukrainarna att det blir en ukrainsk eurovisionsschlagerfestival, säger Stuart Barlow.

Kloster i Ukraina.

Petjerskaklostret i centrala Kiev täcker ett stort område med vackra byggnader och ett särskilt grottkloster. (foto: Joakim Rådström)

Made in Ukraine

Det är överhuvudtaget en stor trend i Ukraina att främja ”Made in Ukraine” ifråga om produkter, tjänster och artister alltsedan Euromajdanprotesterna 2013-2014.

Och det finns ett gott underlag att främja ukrainska förmågor: Ukraina, med över 40 miljoner invånare och en yta motsvarande ett och ett halvt Sverige, vilar på en rik och gammal kultur som man gärna vill visa upp.

Klosterbild

Innan och efter showerna kan ESC-turisterna med fördel besöka Kievs många vackra historiska kloster och kyrkor. (foto: Joakim Rådström)

Och huvudstaden Kiev har en omvittnat kreativ atmosfär, en stor tv-spelsindustri och en betydande IT-sektor.

- Kiev är en fantastisk plats; mycket livfull. De kulturella möjligheterna här är häpnadsväckande. Och ukrainsk modedesign får mycket uppmärksamhet internationellt. Titta bara på Vogue – de listar regelbundet ukrainska designers, säger Stuart Barlow.

Konflikten med Ryssland

Julia Samoylova

Julia Samoylova

Ett väsentligt smolk i den musikaliska glädjebägaren är konflikten med Ryssland, där de ukrainska ESC-arrangörerna förbjudit sångerskan Julia Samojlova att komma till festivalen - och Rysslands beslut nyligen att man varken kommer att delta eller sända ESC i år.

Hur kommer konflikten att påverka årets ESC?

- Jag tycker det är en hemsk skam att negativa uppfattningar kring rysk politik eller ryskt ledarskap projiceras på ryska artister. Jag skulle önska att man skulle separera detta. Enligt mig ska ESC vara ett firande, Stuart Barlow.

Hylla mångfalden

Barlow lägger till att årets festival har en slogan som i år lyder ”hylla mångfalden”, och att det ”inte finns något mera mångfaldigt än 43 länder i tv-världen som sänder enskilda sånger samtidigt”.

En värdefull förhoppning om en förenande musikfest i en värld som desperat behöver mer förbrödring.

Den 9 och 11 maj äger semifinalerna inom ESC rum, och den 13 maj arrangeras själva huvudfinalen.

 

 

Här följer ett litet bildsvep från Ukraina:

Även om landet håller på att moderniseras, kan man fortfarande se delar av det gamla Ukraina här och var.

Även om landet håller på att moderniseras, kan man fortfarande se delar av det gamla Ukraina här och var. (foto: Joakim Rådström)

Utanför Kiev och de andra storstäderna breder Ukrainas stora landsbygd ut sig, med jordbruk och små gårdar.

Utanför Kiev och de andra storstäderna breder Ukrainas stora landsbygd ut sig, med jordbruk och små gårdar. (foto: Joakim Rådström)

Ortodox kyrka vid Svarta havet.

Ukraina är fortfarande ett relativt religiöst land, och överallt på landsbygden syns vackra ortodoxa kyrkor. Här en vid Svarta havet. (foto: Joakim Rådström)

x
Målad vägg i Kiev.

Kiev sjuder av kreativitet, som här väggmålningar i gamla stan. (foto: Joakim Rådström)

Fakta Ukraina:

Befolkning:
43 miljoner invånare (Sverige: 10,0 miljoner)

Yta: 603 700 km2 (Sverige: 450 295 km2)

Ekonomi:
Ukraina är ganska fattigt, med en BNP per capita på 2 052 USD (Sverige: 51 603 USD). Landet ligger därmed bland annat efter Sudan, Albanien och Bolivia. Den stora informella ekonomin, människors egna matodlingar och så vidare gör dock att siffrorna kan vara lite missvisande.

Historia:
Ukraina blev en allt viktigare region från 800-talet och framåt. Det var också då huvudstaden Kiev grundlades, enligt historien av den nordiske vikingen Oleh.

Sedan dess har omvärlden krigat nästan oupphörligt om landet: från 1200-talet och framåt hamnade området under först mongolisk, senare polsk, litauisk och rysk kontroll. 1922 blev Ukraina så en del av Sovjetunionen.

Inom Sovjetväldet utsågs den bördiga delrepubliken snart till ”Sovjets kornbod”, och ålades att förse hela unionen med spannmål och livsmedel. Detta gällde även när det var torka, missväxt och dåliga skördar, och 1932-33 utbröt allvarlig hungersnöd (”holodomor”) i hela Ukraina när Stalin konfiskerade säsongens magra skördar. Åtminstone tre till fyra miljoner ukrainare svalt ihjäl under denna period.

1991 blev Ukraina en självständig republik, men var länge närmast en lydstat till Putins Ryssland.
2014 kastades dock den Kremlvänlige president Janukovitj ut genom folkliga protester. Efter detta har Ryssland med våld annekterat den ukrainska Krimhalvön och delar av östra Ukraina, och de båda staterna utkämpar nu ett lågintensivt krig med varandra för kontrollen av områdena.

Kultur:
Ukraina har ett mycket levande kulturliv, inklusive musikscen.
Landet har deltagit i ESC 13 gånger och vunnit två. 2004 vann artisten Ruslana med låten ”Wild Dances”, och 2016 vann Jamala med låten ”1944” om Stalins deportation av krimtatarerna.
Bland andra kända ukrainska musiker finns Eugene Hütz från folkpunkbandet Gogol Bordello och gruppen Kazaky.

Många ukrainska städer, som Kiev och Odessa, har mycket vacker gammal bebyggelse, med många kyrkor, kloster och andra byggnadsverk i klassisk stil. Även väggmålningar är vanligt förekommande.
Flera stora konstnärer har kommit från Ukraina, som Kazimir Malevitj, och inom film finns namn som skådespelaren och regissören Sergej Bondarchuk.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Frilansjournalist

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör