21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sofia Helin, Ullakarin Nyberg och Anne Lundberg.

Sofia Helin och Anne Lundberg leder serien "30 liv i veckan". I mitten psykiater och suicidforskare Ullakarin Nyberg. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 20 april 2017 07:00 - Uppdaterad 27 april 2017 11:14

SVT redo för frågor om självmord

Att tala om självmord är tabubelagt samtidigt som det väcker starka känslor. I serien ”30 liv i veckan”, som startar ikväll, kommer vi nära några av dem som har egna erfarenheter.

Förberedelserna har varit omfattande. Både inför inspelningen, men även för att kunna ta hand om reaktioner från tittarna på bästa sätt.

Det är lätt att rabbla siffror.

Som att 1554 personer tog sina liv i Sverige under 2015. Eller att två av tre av dem var män. Det betyder att det är sex gånger fler som avslutar sina liv på egen hand jämfört med antalet omkomna i trafikolyckor.

Betydligt svårare är det att närma sig var och en av dem som tog steget, och inte minst alla dem som lämnas kvar med frågor, sorg och saknad.

Anna Luuk Priske

Projektledare Anna Luuk Priske (foto: Stina Stjernkvist)

Tvekat länge

SVT har länge tvekat om att göra en programserie om det kanske mest tabubelagda ämne som finns i Sverige. Inte minst eftersom ämnet självmord är omgärdat med så många tabun och myter.

– Men när vi tog del av ny forskning att det inte är farligt att tala om självmord om det görs på rätt sätt, vågade vi inleda ett samarbete med produktionsbolaget Titan. De hade då en konkret programidé som innehöll både stadig research och förankring med landets ledande experter, säger Anna Luuk Priske som är projektledare för serien som fick namnet ”30 liv i veckan”.

Skilda perspektiv

Varje program i den tre delar långa dokumentärserien utgår från en myt, men binds samman av berättelsen om William som tog sitt liv som 15-åring. Vi får möta familjen, känna deras sorg och väg framåt.

Magnus som förlorade sin 15-åriga son William.

Magnus som förlorade sin 15-årige son William. (foto: SVT)

Parallellt får vi träffa ett antal andra personer med erfarenheter av självmord. Några är överlevare, andra anhöriga eller experter, och tanken är att tittarna genom deras skilda perspektiv ska få en bättre förståelse för vad som krävs för att minska det psykiska lidandet. Och därmed bättre kunna förebygga självmord.

Expertgrupp

– Innan produktionen fick klartecken från programledningen fick Titan ett ekonomiskt stöd för att kunna utveckla sin idé ytterligare. Med en expertgrupp som bollplank undersökte Ulrika Bokstad, exekutiv producent på Titan, och Lisen Lindahl, seriens producent, tillsammans med SVT på vilket sätt man kan prata om självmord, som hjälper alla dem som funderar på att ta sitt liv, berättar Anna Luuk Priske.

Det är till exempel inte lämpligt att prata om tillvägagångssätt, det kan ha en triggande effekt.

Även ord och uttryck har bollats. Det har också varit viktigt att värna dem som medverkar i programmen.

c

– Det är fantastiskt att de medverkande har velat och orkat dela med sig av sina historier. Att Sofia Helin och Anne Lundberg, som bär serien, har velat dela med sig av egna erfarenheter kan förhoppningsvis bidra till att dörrar som tidigare har varit stängda kan öppnas, säger Anna Luuk Priske.

Anne Lundbergs pappa och farfar tog sina liv och Sofia Helins farmor gjorde återkommande självmordsförsök. Sofia Helin har även själv lidit av depressioner sedan hon vara yngre.

Starka känslor

SVT har förberett sig på att programmet kommer att väcka starka känslor. Därför har produktionen samarbetat med landets ledande experter inom området. Experterna har även fungerat som bollplank och fått se de färdiga programmen för att på så sätt minimera risken att det ska finnas något där som kan trigga till handling.

– Dessutom har vi haft en internutbildning för att lära oss att hantera de reaktioner som kan komma. Det gäller inte minst medarbetare på Tittarservice och i växeln, de har bland annat fått lära sig hur SVT kan hantera självmordshot och hur vi slussar vidare, berättar Anna Luuk Priske.

Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare.

Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, medverkar i dokumentärserien. (foto: SVT)

Internutbildning

Även medarbetare på nyheterna har fått internutbildning för att följa upp serien med egna inslag på ett korrekt sätt, medan anställda på HR/Kommunikation och trailerredaktörer har fått inspel om hur ett program om självmord kan marknadsföras.

– För att skydda de medverkande i programmen har vi varit väldigt noga med vilka klipp vi har släppt ut i förväg, till exempel i sociala medier och till media. Vi är mycket tacksamma för att de har velat och orkat ställa upp i serien men det betyder inte att de ska behöva vara allmängods i alla andra forum, säger Anna Luuk Priske.

Redaktionen har även samarbetat med SVT:s programetik för att göra risk-och konsekvensanalyser, både kring seriens produktion och nu vid publicering.

Sofia Helin pratar med Ullakarin Nyberg.

Sofia Helin pratar med Ullakarin Nyberg. (foto: SVT)

Chatt efter programmet

SVT och produktionsbolaget Titan har även nära kontakt med en rad olika organisationer som arbetar med frågor som rör självmord. I alla sammanhang kommer tittare med frågor att hänvisas till dem. I samband med att programmen går i tv kommer SVT även att öppna upp en chatt där publiken kan få diskutera med experter.

– Att ämnet är angeläget har vi märkt när vi har talat om serien. Varje gång har mängder av människor hört av sig till både SVT och Titan med sina egna berättelser. Långt ifrån alla har fått plats i programmen men deras historier har bidragit till att skapa en väv av erfarenheter som har gjort serien bättre, säger Anna Luuk Priske som tidigare har varit projektledare för serier som ”Djävulsdansen” och ”Mina två liv”.

– Där var det medberoende och psykisk sjukdom som stod i centrum. Även det var tabubelagda ämnen men att göra ett program om självmord var betydligt mera komplicerat.

25-åriga Emmili, som överlevt självmordsförsök, medverkar i serien och berättar.

25-åriga Emmili, som överlevt ett självmordsförsök, medverkar i serien och berättar. (foto: SVT)

Förmedla hopp

För dem som har arbetat med serien har det varit krävande att leva så nära ämnet, och alla dess konsekvenser, under en så lång tid.

– Men även glädjande. Många historier förmedlar hopp och det finns mycket kunskap att luta sig mot, istället för rädsla. Jag hoppas att programmet kan göra skillnad och få stor betydelse för andra människor. Det är precis därför jag jobbar för public service, säger Anna Luuk Priske.

Serien produceras av Titan Television för SVT, i samarbete med experter och forskare knutna till Karolinska institutet, Mind, Stockholms läns landsting, Suicide Zero, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes stöd (Spes).

Torsdagen den 20 april visas det första programmet i SVT1 kl 21.00 (1:3)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör