10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jan-Erik Hällkvist, teknisk samordnare på MCR.

Jan-Erik Hällkvist, teknisk samordnare på MCR, är nöjd med SVT:s nya router. (foto: Per Westergård)

Publicerad 21 februari 2017 07:00 - Uppdaterad 22 februari 2017 16:46

SVT:s tekniska hjärta automatiseras

Arbetssituationen på MCR, SVT:s tekniska hjärta, har länge varit ansträngd.

Där har mängder av ljud- och bildsignaler hanterats manuellt, men det ökande antalet livesändningar har tvingat fram en automatisering av processen.

En av MCR:s, eller Master Control Room som det egentligen heter, uppgifter är att förmedla video- och ljudsignaler till olika användare, både in och ut ur huset och mellan olika instanser. Man kan säga att det är en paketeringscentral som ser till att alla får exakt den information de behöver i exakt det format som de har beställt.

Det kan handla om att Melodifestivalen skickar en ljudsignal i formatet 5.1 men som sedan ska användas i ett nyhetsinslag. Då måste signalen konverteras till stereoljud, något som hittills har hanterats manuellt av en operatör.

Jan-Erik Hällkvist i MCR.

Jan-Erik Hällkvist i MCR. (foto: Per Westergård)

En annan tung arbetsuppgift är att etablera fyrtrådskommunikation mellan dem som jobbar ute på fältet, med bildproducenter, TOM:ar, fotografer och programkontrollen. Dessutom har antalet resurskrävande livesändningar ökat betydligt under senare år.

Allt detta tillsammans har gjort arbetssituationen på MCR pressad.

– Även den tekniska utmaningen är betydligt större jämfört med tidigare. Framförallt har vi fått betydligt fler format att hantera och vi måste tillhandahålla en lång rad olika versioner av samma program till flera olika mottagare, säger Jan-Erik Hällkvist som är teknisk samordnare på MCR.

17 år gammal

En förändring var därför nödvändig. En annan anledning är att den router som är hjärtat i kontrollrummet precis har fyllt 17, en ansenlig ålder för vilken teknisk pryl som helst. Arbetet med att ta fram ny teknik har pågått länge. Redan för fem år sedan bytes delar av tekniken ut, men inte de mest fundamentala delarna.

I MCR övervakar operatörerna alla processer.

I MCR övervakar operatörerna alla processer. (foto: Per Westergård)

Den nya routern är på plats och används skarpt sedan några veckor. Men minst lika viktigt är att den kompletterats av en ny mjukvara, och det är den som i grunden förändrar arbetet på MCR.

– Tidigare hade vi långa listor över allt som skulle göras under en dag. Inför varje program eller utsändning var vi tvungen att aktivt se till att alla bilder och allt ljud kopplades rätt och att de konverterades till det format som utsändningen krävde. Även om varje enskilt moment inte var så svårt var det minst sagt trixigt att hålla koll på allt som hände samtidigt.

Återkommande inslag

I det nya systemet går det att hantera planerade utsändningar i förväg och sedan är det bara för operatören att aktivera alla funktioner när programmet börjar. Är det ett återkommande inslag i en fast miljö går det att repetera samma inställningar gång efter gång. På så sätt får personalen i MCR mer tid för livesändningar.

Att planera en sändning är enklare nu när man bygger upp ett blockschema där det är enkelt att kolla runt bland signalerna. Allt operatören behöver göra är att dra ett streck på en bildskärm, från den plats där en ljud- eller bildsignal kommer in till den plats där den ska ut. Sedan fixar mjukvaran resten. Tidigare krävde samma åtgärd mängder av manuella insatser.

Jan-Erik Hällkvist inspekterar den nya routern, motorn i det nya automatiserade systemet.

Jan-Erik Hällkvist inspekterar den nya routern, motorn i det nya automatiserade systemet. (foto: Per Westergård)

I drift tre veckor

Den nya routern med tillhörande mjukvara har varit i drift i tre veckor. Allt har naturligt inte fungerat perfekt, barnsjukdomar i den här typen av system är oundvikliga.

- Men tack och lov så har det strul vi har haft inte drabbat sändningarna, mycket tack vare MCR-TOM:arnas och Servicegruppens tappra arbete, menar Jan-Erik Hällkvist.

Ett annat bekymmer tidigare var att det kunde ta upp till ett år innan nyanställd personal kunde hantera alla moment. Nu räknar alla med att det kommer att gå betydligt snabbare.

Totalt är det elva personer som jobbar på MCR. Kontrollrummet är bemannat från sex på morgonen till strax innan midnatt, varje dag, året runt.

Som en oljepump

Trots MCR:s avgörande betydelse för att få ut allt som produceras inom SVT är det få som har koll på vad det egentligen gör.

– Vi är lite som oljepumpen i en bil, så länge den fungerar är det ingen som tänker på att den finns. Det är först när den havererar som man blir varse om dess existens, säger Jan-Erik Hällkvist med ett snett leende.

Kopplingar på den nya routern.

Kopplingar på den nya routern. (foto: Per Westergård)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

36 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör