7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
"Fika med SVT" på KTH i Stockholm.

Fikastund på KTH i Stockholm: Fr v: Samuel Norling, Anne Lagercrantz, Olof Lindman, Kajsa Christensson och Åsa Linder. (foto: Per Westergård)

Publicerad 31 januari 2017 07:00 - Uppdaterad 2 februari 2017 15:42

"SVT verkar vara seriöst intresserade av att lyssna på oss"

SVT:s fikaprojekt rullar vidare. Ett av de senaste besöken var på KTH i Stockholm där tre studenter från medieteknikprogrammet fick möjlighet att dela med sig av sina tankar.

– Det var ett mycket positivt möte, inte minst eftersom SVT verkar vara seriöst intresserade av att lyssna och lära av oss tittare, sa Olof Lindman, en av studenterna när han sammanfattade diskussionen.

Miljön var inte den roligaste, snarare en typisk skolsal där det mesta i rummet tycks vara utkastat lite hipp som happ.

Det spelade mindre roll. För att ett besök inom ramen för projektet ”Fika med SVT” ska bli framgångsrikt krävs bara ett bord, några stolar och en kaffekorg. Och inte minst - nyfikenhet. Från två skilda håll.

Studenterna Olof Lindman, Åsa Linder och Samuel Norling gör sig redo att fika med SVT.

KTH-studenterna Olof Lindman, Åsa Linder och Samuel Norling gör sig redo att fika med SVT. (foto: Per Westergård)

Kul grej från början

För Samuel Nordling, Olof Lindman och Åsa Linder, studenter från medieteknikprogrammet på Kungliga Tekniska Högskolan, var det från början mest en kul grej att bjuda in SVT. Men när samtalet med Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport på SVT, Stefan Rehnman, redaktör på riksnyheterna och Kajsa Christensson, produktionsplanerare på SVT Sport tog fart blev de allt mer engagerade.

Att SVT Nyheter hade valt att låta sig bjudas till KTH är enkelt att förklara, studenter är en av de grupper som företaget har allra svårast att nå.

Diskussion om det amerikanska valet och bevakningen.

Diskussion om det amerikanska valet och bevakningen. (foto: Per Westergård)

Amerikanska valet

Som alltid i dessa tider klev även Donald J Trump in och tog en rejäl plats i rummet. Om än inte bokstavligen så åtminstone som en tydlig mittpunkt i en lång diskussion om bevakningen av det amerikanska valet i synnerhet och SVT:s utlandsbevakning i allmänhet.

– Jag följde det amerikanska valet med stort intresse men sällan via svenska medier. Istället valde jag att skaffa mig information via ett antal amerikanska poddar som representerade så olika politiska utgångspunkter som möjligt, berättade Olof Lindman.

Samuel Norling, Anne Lagercrantz och Olof Lindman.

Samuel Norling, Anne Lagercrantz och Olof Lindman. (foto: Per Westergård)

Att SVT inte var hans förstahandsval förklarade han med att han ville komma så nära händelserna centrum som möjligt, men även för att han uppskattar att amerikanska medier är tydliga med var de står politiskt.

– I ett landskap där sanningen har blivit en bristvara anser jag att det är intellektuellt mer hederligt att stå upp för vad man tycker. Även om jag inte tror att SVT medvetet vinklade sin bevakning fick jag ofta en känsla av att ni utgick från vad demokraterna anser. Kanske var det därför många svenskar blev chockade när Trump vann valet.

Svensk vinkel

Åsa Linder hade en något annorlunda bild. Hon valde att i första hand följa den svenska bevakningen eftersom den gav en svensk vinkel på vad som hände. Men även hon upplever att SVT lite för ofta försöker skriva henne på näsan vad som är rätt och riktigt.

– Jag vill ha en nyhetsbevakning som ger mig så många perspektiv som möjligt, men sedan vill jag själv dra egna slutsatser.

Olof Lindman

– I ett landskap där sanningen har blivit en bristvara anser jag att det är intellektuellt mer hederligt att stå upp för vad man tycker, menade Olof Lindman. (foto: Per Westergård)

Hur vill ni då att vi ska hantera det svenska valet nästa år, undrade Stefan Rehnman.

Svaret blev att de är ganska nöjda med SVT:s valbevakning men de anser att de politiska analyserna får ta för stor plats.

– Ofta upprepar kommentatorerna bara vad politikerna redan har sagt, menade Samuel Nordling.

– Ofta upprepar kommentatorerna bara vad politikerna redan har sagt, menade Samuel Nordling.

– Ofta upprepar kommentatorerna bara vad politikerna redan har sagt, menade Samuel Nordling. (foto: Per Westergård)

Nationalitet

De var även kritiska till SVT:s räddhågsenhet i förhållande till känsliga nyheter, till exempel vilken nationalitet eller etnisk bakgrund någon om har begått ett grovt brott har.

– Vi tillhör en generation som letar rätt på de uppgifter vi vill ha. Upplever vi att SVT censurerar verkligheten kommer vi att leta efter den informationen vi vill ha någon annanstans. I samma takt som vi upplever att ni försöker undanhålla viktig fakta för oss minskar vårt förtroende för er, hävdade Olof Lindman.

Hur vill ni då att vi ska hantera det svenska valet nästa år, undrade Stefan Rehnman.

- Hur vill ni att vi ska hantera det svenska valet nästa år, undrade Stefan Rehnman. (foto: Per Westergård)

Svenska nyheter

Tipset från studenterna var annars att SVT borde fokusera mer på nyheter från Sverige. På det området finns det ingen som är bättre.

– Det finns så mycket i vårt eget land som jag inte känner till, men även hos SVT är bevakningen av allt som ligger utanför de tre storstadsområdena bristfällig, menade Samuel Nordling.

Samtalet varade i nästan två timmar och under den tiden avhandlades en lång rad ämnen. Sport var ett, en av värdarna var entusiastisk medan de andra två kunde tänka sig att slippa helt. SVT Nyheters app - ingen kände till den, men medieteknikerna delade glatt en rad tips hur SVT skulle kunna göra för att den ska bli mer känd.

Mycket nöjda

När alla till sist bröt upp var de tre studenterna mer än nöjda.

Inte minst över att ha fått en bättre insyn om hur tankarna går på SVT:s nyhetsredaktion.

– Att SVT åker ut och möter tittarna är ett bra knep för att fånga vårt intresse, redan nu känner jag att jag har fått en mer personlig relation till SVT men även en känsla av att ha fått vara med och påverka, sa Åsa Linder.

Efteråt var de tre studenterna mer än nöjda med mötet med SVT.

Efteråt var de tre studenterna mer än nöjda med mötet med SVT. (foto: Per Westergård)

Mest entusiastisk var ändå Olof Lindman.

– Jag är mycket positiv, det här känns som ett seriöst försök att förbättra nyhetsverksamheten.

Men i nästa mening sa han att han hoppas att SVT bara ska lyssna lagom mycket.

– Vi är bara en grupp av många och när SVT sammanställer diskussionerna från alla möten kommer synpunkterna att spreta åt alla håll. Därför måste de stå upp för vad de själva anser är rätt och göra en rimlig avvägning mellan våra tankar och synpunkter och deras egen professionella kunskap.

Erika Christensson, Anne Lagercrantz och Stefan Rhnman.

Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport, Stefan Rehnman, redaktör på riksnyheterna och Kajsa Christensson, produktionsplanerare på SVT Sport. (foto: Per Westergård)

"Otroligt givande samtal"

Minst lika glad var Anne Lagercrantz när hon summerade diskussionen.

– Det var ett otroligt givande samtal, och bland det roligaste jag har gjort. Framförallt tar jag med mig deras önskemål om fler perspektiv i vår politiska bevakning och deras önskan om fler nyheter från de delar av landet som ligger utanför storstäderna. Men det var även intressant att höra att de tre vi träffade konsumerade nyheter på så olika sätt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör