7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Po Tidholm besöker sin uppväxtort, Arbrå med Tove Lifvendahl.

Po Tidholm besöker sin uppväxtort, Arbrå med Tove Lifvendahl. (foto: SVT)

Publicerad 27 september 2016 07:00 - Uppdaterad 4 oktober 2016 15:04

Po Tidholm: "Förhållandet mellan stad och landsbygd blir alltmer ojämlik"

Vad händer med den svenska landsbygden – resten av Sverige utanför städerna? Vad ska folk jobba med, leva för och tänka om sig själva?

I dokumentärserien Resten av Sverige som startar ikväll, berättar journalisten och författaren Po Tidholm om en landsbygd i förändring.

- Det är viktigt att det här landet håller ihop för att kunna spela en roll i världen, säger Po Tidholm i en intervju med Vipåtv.

Svenskarna vill ha en idyllisk landsbygd att åka till på semestern. Men få kan eller vill bo där året om. Framförallt vill man inte betala vad det kostar för att hålla igång den.

Utan att veta om det håller storstaden på att kväva landsbygden och den ena regionen efter den andra släcks ner.

Po Tidholm, som är programledare för Resten av Sverige och som gjort research till serien, är själv bosatt i Hälsingland och har tjugo års erfarenhet av att berätta om Sverige utanför städerna.

Po Tidholm

Journalisten Po Tidholm (foto: Peter Hoelstad)

Rekordhög skatt

I serien, som består av tre entimmesavsnitt, reser Po Tidholm genom stora delar av landet. Bland annat besöker han västerbottniska Stöttingfjäll där skatten är rekordhög fast invånarna inte får något tillbaka.

Han berättar också om misslyckade räddningsprojekt i Pajala och Haparanda, och så undersöker han stadsbornas relation till naturen.

Po Tidholm säger att han är beredd på att få kritik av att ge en för mörk bild av svensk landsbygd.

- Den bilden kommer av att jag har trängt in i de här frågorna. De som tittar ska inte tvivla på att jag vill att landsbygden ska leva, men jag tror att för att kunna nå dit så måste man visa upp problemen.

Stark urbanisering

Varför är Resten av Sverige ett viktigt program?

- Därför att vi har det här stora landet - som dessutom är ganska avlångt och där människor bor alltmer utspridda. Vi har en stark urbanisering i Sverige där städerna växer så det knakar – och förhållandet mellan stad och landsbygd blir alltmer ojämlik. Det styr också hur vi ser på landsbygd och stad - vilka som ska gå först, vilka som ska få resurserna, var det är värt att satsa någonstans, säger Po Tidholm.

På besök i Edsele

På besök i Edsele i Sollefteå kommun. (foto: SVT)

Han menar att det mesta talar sitt tydliga språk. Medierna tycker inte att det är så intressant att skriva om landsbygden. Till och med staten, har det visat sig i undersökningar, har lett uttåget från landsbygden.

- Ja, staten har faktiskt tagit tillbaka mer arbetstillfällen från landsbygden än vad det privata näringslivet har gjort - och fler arbetstillfällen än vad som är motiverat utifrån befolkningspopulationen, säger Po Tidholm och fortsätter:

- Det är väl helt enkelt så att man betraktar det med någon slags marknadslogik många gånger. Att det inte är en plats som är marknadsproduktiv, eller en plats där mina pengar förräntas, eller där jag kan vinna status eller göra karriär - och då är man hänvisad till städerna.

Po Tidholm

Po Tidholm (Foto: Peter Hoelstad)

Skiljefråga

Det talas alldeles för lite om den svenska landsbygden menar han.

- Tittar man på det som politikområde så har det blivit någon slags skiljefråga, vilket har flera orsaker. Dels är andelen väljare på landsbygden färre än väljarna i storstaden. De är inte en lika intressant grupp att tala till och då kanske man låter bli. Av tidsskäl kanske eller för att man prioriterar.

- Själva politikområdet har också förlorat sin konfliktdimension eftersom väldigt många beslut fattas i Bryssel, vilket får till konsekvens att det helt enkelt inte är så intressant för politikerna eftersom de inte kan påverka särskilt mycket.

Po Tidholm

(Foto: Erik Ericsson)

Skönhetstävling

I serien besöker Po Tidholm bl a Norge, Finland och Kanada.

- I Kanada har jag pratat med Richard Florida, amerikansk professor på universitetet i Toronto som analyserar stadssamhället utifrån sociala och ekonomiska teorier. Han har skrivit en bok som handlar om den kreativa klassen och som väldigt mycket ligger till grund för hur städer och regioner och samhällen tänker på sig själva.

Po Tidholm beskriver det som en skönhetstävling, som kommuner och regioner i Sverige, men även i resten av världen, deltar i och som handlar om att vara mest attraktiv – för att vinna befolkning, företag, investeringar och få intrastrukturmedel.

- Det man hävdar kommer väldigt mycket från Richard Floridas forskning och hans teser om vad som utgör attraktiva platser. Så vi träffade honom och pratade om det.

Framgångsrik turism

Till finska Lappland reste Po Tidholm för att titta på tomteturismen som är väldigt framgångsrik.

- Norge besökte vi för att titta på deras distriktspolitik som är lite annorlunda mot den svenska. Vi har ju någon idé om att hela Sverige ska leva, men de vill att hela landet ska vara i bruk.

Tror du att programmet kommer att förändra något?

- Nu måste jag ju svara ja, säger han och skrattar, men bli strax allvarlig.

- Jag har ju varit journalist länge, men jag måste säga att egentligen är det ganska sällan som medier har en mätbar tydlig påverkan på samhällsdebatten, förutom inför ett val kanske.

- Men ja, jag hoppas det. TV har ett väldigt genomslag och det är ändå tre timmar på bästa sändningstid och jag hoppas att frågan kommer upp på bordet. Jag hoppas också att människor ska titta och få insikter och beröras – vare sig man bor på landsbygden eller i storstaden. Det är viktigt att det här landet håller ihop för att vi ska kunna spela en roll i världen.

Fakta:

Resten av Sverige: start: Tisdag 27 september kl 21.00 i SVT1 (1:3) och i SVT Play

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör