10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ann Söderlund, Ann-Linn Guillou och Sanna Lundell

Ann Söderlund, Ann-Linn Guillou och Sanna Lundell hoppas att nya säsongen av Djävulsdansen ska göra det lättare att tala om psykisk ohälsa i samhället.

Publicerad 8 september 2016 07:00 - Uppdaterad 12 september 2016 14:30

Nya Djävulsdansen rör upp känslor

Djävulsdansen, som hade säsongspremiär på torsdagskvällen, är ett program som rör upp starka känslor.

Redan innan programmet började sändas har trailern fått många tittare att reagera starkt. "Att se trailern för detta program var som att öppna en fördämning. Jag som stängt inne alla känslor grät i timmar” skrev en tittare i sociala medier.

Denna säsong handlar Djävulsdansen om psykisk ohälsa.

I Sverige finns minst en miljon anhöriga till personer med psykisk ohälsa och många av dem mår mycket dåligt.

- Ja, det finns en oerhört stor grupp av anhöriga vars berättelser aldrig har kommit fram i ljuset. Det finns fortfarande mycket skam och tabu, som gör livet ännu svårare för dem, säger seriens producent Ann-Linn Guillou.

Som närstående kan det vara svårt att be om stöd och hjälp när tillvaron präglas av oro för den sjuke. I serien möter programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell både anhöriga och deras närstående som berättar om djupa kriser, men också om hopp, glädje och kärlek.

- Med allt jag sett och lärt mig om att vara anhörig så måste jag  säga att det här är det viktigaste jag någonsin gjort, säger Sanna Lundell.

Sanna Lundell och Ann Söderlund intervjuas på SVT:s pressdag nyligen.

Sanna Lundell och Ann Söderlund intervjuas på SVT:s pressdag.

Många hörde av sig

Den första säsongen av Djävulsdansen sändes hösten 2014 och fick ett enormt gensvar från publiken. Då handlade det om att leva nära någon med beroendeproblem.

- Efter den första omgången var det otroligt många som hörde av sig, och den största gruppen, utöver alla medberoende, var de som vuxit upp med psykisk ohälsa. På många sätt är det väldigt likt att leva med en missbrukare eftersom det rymmer mycket skam och skuld, säger Ann Söderlund.

Sanna Lundell hoppas att programserien dels ska ge kunskap om vad psykisk sjukdom är, men också visa hur det är att stå bredvid som nära anhörig:

- Det finns så många studier som visar att man själv som anhörig riskerar att må dåligt psykiskt för att det är så tungt att bära. Så vi hoppas serien ska bidra till att vi börjar prata mer om psykisk ohälsa i samhället.

Ann-Linn Guillou, producent för Djävulsdansen.

Ann-Linn Guillou, producent för Djävulsdansen. (foto: Janne Danielsson)

Varför är Djävulsdansen ett viktigt program?

- Med serien skapar vi en större öppenhet, som både drabbade och anhöriga mår bättre av. Så jag känner faktiskt att vi som står bakom serien är med och skapar bättre förutsättningar i många människors liv. Vi är en hel redaktion som har jobbat väldigt hårt, säger Ann-Linn Guillou.

- Den enorma respons vi fått av publiken visar också att serien gjort avtryck. Många sa att förra omgången av Djävulsdansen var en serie som förändrat deras liv – och jag tror att det kan bli så den här gången också.

- Responsen från publiken har redan innan sändningen startade varit enormt stor. Därför bestämde vi att efter varje program så finns det möjlighet att chatta med både Ann, Sanna och Ann-Linn om ämnet psykisk ohälsa. Psykologen Liria Ortiz finns också på plats för att ta emot publikens frågor, och vi har även en hjälpsida med hänvisningar vart man kan vända sig. Även nyheterna belyser ämnet på olika sätt och har kontakt med publiken under #anhörig, säger seriens projektledare Anna Luuk Priske.

Vill avdramatisera

De tre avsnitten tar upp: Hur är det att leva i en kärleksrelation med någon som drabbas av en psykisk sjukdom? Hur är det att växa upp i en familj med psykisk sjukdom? Och hur är det att stå bredvid när ens barn drabbas?

Vad hoppas ni förmedla med programmen?

- Det främsta är nog att trots att det ofta är tungt att leva nära psykisk ohälsa, så går det att leva med det och ha ett bra liv ändå. Så klart vill vi också avdramatisera bilden av både psykisk sjukdom och psykisk ohälsa, säger Ann-Linn Guillou och fortsätter:

- Jag hoppas också att människor som ser programmet ska kunna känna igen sig och spegla sig, se mönstret av sina egna relationer till sin partner, sina syskon eller barn, och se att det är mer som förenar oss människor än som skiljer oss åt.

Mikael Ljungbergs bror Jonas.

Mikael Ljungbergs bror Jonas berättar om sin svåra kamp som anhörig. (foto: SVT)

Stor spridning

En viktig ambition för Ann-Linn Guillou som producent har varit att få en stor spridning bland de medverkande - för att visa hur lika våra världar är, även om vi till det yttre lever helt olika liv.

- Jag vill att det ska vara en serie som förenar, säger hon.

I serien medverkar bland annat Susanne som är gift med Robert, sångare i bandet Takida och Stiftelsen. Bakom den framgångsrika fasaden finns en vardag med djupa depressioner och stark dramatik.

Mikael Ljungberg var Sveriges främsta brottare genom tiderna men drabbades av en djup depression och tog sitt liv. Hans bror Jonas berättar i programmet om sin svåra kamp som anhörig.

Hannes, som har vuxit upp med en pappa som är bipolär, medverkar också i serien, liksom Mesut, som träffade sin drömtjej Natalia, men inte hade en aning om vad som väntade honom.

Susanne är gift med Robert som är sångare i banden Takida och Stiftelsen.

Susanne är gift med Robert som är sångare i banden Takida och Stiftelsen. Bakom den framgångsrika fasaden finns en vardag med djupa depressioner och stark dramatik. (foto: SVT)

Flera idéer

Det finns i nuläget inga planer på en fortsättning av Djävulsdansen, men det finns flera idéer på innehåll för en eventuell fortsättning:

- Ja, vi har varit inne och nosat på flera ämnen där det finns berättelser som ännu inte är berättade, säger Sanna Lundell.

 

Medverkade i Gomorron Sverige

På torsdagsmorgonen intervjuades Ann Söderlund och Sanna Lundell om programserien i Gomorron Sverige. Du kan se klippet kl 7:53 - 7:59 (länk nedan)

Intervju i Gomorron Sverige

Intervju i Gomorron Sverige torsdag 8/9.

Stöd och hjälp

I programmet kommer man att hänvisa till Nationella hjälplinjen och Självmordslinjen, för dem som behöver prata med någon.  

Redaktionen har också lagt upp en hjälpsida på svt.se med telefonnummer till organisationer man kan vända sig till om man behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Start: Djävulsdansen: Torsdag 8 september kl 21.00 i SVT1 (1:3)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör