15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 22 april 2016 12:14 - Uppdaterad 25 april 2016 17:42

Jon Ola Sand, EBU:s högste ansvarige chef för ESC

Jon Ola Sand, EBU:s högste ansvarige chef för ESC, ger besked att Rumänien utesluts ur Eurovision Song Contest 2016.

Rumänien tvingas lämna Eurovision Song Contest

Den rumänska artisten Ovidiu Anton skulle ha tävlat med låten ”Moment of Silence”, som startnummer 12 i semifinal 2. Nu stryks deras medverkan.

EBU har beslutat att Rumänska public service-kanalen Televiziunea Română (TVR) inte längre får ta del av EBU:s medlemsskap. 

Anledningen till uteslutningen är den innestående skuld på 10 miljoner €uro som Rumänien har till EBU. Tidsfristen för betalningen av skulden utgick torsdag 21 april.

- Det är såklart ett tråkigt besked. Vi hade sett fram emot att välkomna den Rumänska delegationen till Stockholm. Vi fick ett tidigt varsel från EBU om att detta kunde inträffa och har planerat för det. Nu justerar vi i startordning och repetitionsschema i semifinal två och fortsätter vårt arbete med produktionen för de 42 deltagande länderna, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2016.

Förlorar andra förmåner

Förutom deltagandet i Eurovision Song Contest förlorar TVR också andra förmåner som man som medlem av EBU har. Det gäller till exempel Eurovision News och Sport News Exchange samt rätten att sända EBU-event.

- Det är beklagligt att vi var tvungna att vidta denna åtgärd. Vi är besvikna över att alla våra försök att lösa den här frågan inte har fått något svar från den rumänska regeringen. Under de senaste veckorna har EBU noterat finansministeriets förslag att TVR skulle kunna bli förklarade att vara i ekonomiskt obestånd, som i sin tur kan leda till en djupgående omstrukturering av bolaget. EBU är en icke vinstdrivande organisation som representerar 73 Public Service-kanaler i 56 länder. TVR:s skuld äventyrar EBU:s finansiella stabilitet., säger Ingrid Deltenre, EBU:s generaldirektör.

Rumänske artisten Ovidiu Anton fortsätter ESC-laddningen trots beslutet


247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör