6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Varsel

Publicerad 6 april 2016 14:49 - Uppdaterad 7 april 2016 18:15

Unionen varslar om strejk på SVT

Att avtalsförhandlingarna mellan Unionen och Almega kärvar har varit känt länge. Nu kommer varslen.

Om inte parterna kommer överens bryter en strejk ut måndagen den 18 april klockan 12.00. Över 800 personer inom SVT berörs.

- Det är ett osedvanligt stort varsel som vi tar på största allvar, säger kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

Fackförbundet Unionen varslar om strejk tillsammans med Sveriges Ingenjörer. Om de inte kommer överens med arbetsgivarna senast måndag 18 april kommer nästan 10.000 medlemmar att tas ut i strejk. Förutom SVT berörs företag som Telia, Comhem, Tieto, WSP, Securitas och Eltel Networks. Det varsel som Sveriges Ingenjörer har lagt gäller inte SVT.

Varslen på SVT gäller samtliga orter. Totalt är det drygt 800 personer som berörs.

Arbetsnedläggelse

Arbetsnedläggelse gäller samtliga arbetsuppgifter på SVT, SRF och Radiotjänst med undantag av utsändning av Riksnyheter (Rapport, Aktuellt), samt livesändningar i ”breaking red”-situationer.

Även utsändningar på teckenspråk, samiska och finska och lätt svenska är undantagna. Samma sak gäller Barnkanalen, inklusive deras webb, och text-tv.

Extra avsättningar

En av de stora hindren för att få till ett nytt avtal mellan Almega och Unionen är fackförbundets krav att deras medlemmar ska ha samma rättigheter inom pensionsområdet som övriga tjänstemän på arbetsmarknaden.

Unionen menar att de har halkat efter andra grupper och vill därför att att årets avtal ska leda till extra avsättningar till medlemmarnas tjänstepensioner samt att de ska ha möjlighet att gå ned i tid de sista åren i arbetslivet.

Almega säger nej till kravet. Almegas vd Anna-Karin Hatt vill att det istället ska vara valbart för de anställda att sätta av pengar till sin pension.

– Det har varit Almegas inriktning att vi ska hitta en bra lösning vid förhandlingsbordet. Nu har de valt att lämna förhandlingarna i förtid och lägga ett varsel.

"A- och B-lag"

Unionen menar ett avtalet med Almega förutsätter att det följer märket på övriga arbetsmarknaden när det gäller avsättningar till tjänstepensionen.

– Övriga arbetsgivarorganisationer inom Svensk Näringsliv har i och med årets märkesuppgörelse inklusive föregående avtalsperiod avsatt 0,5 procent till tjänstepensionen. Det blir en uppdelning i A och B-lag. Arbetstagarna inom Almega ska inte bli ett B-lag, menar Gun Karlsson, ordförande för Unionen på SVT

När det gäller förhandlingarna om ett avtal för Unionens medlemmar som är anställda inom SVT finns fler tvistefrågor.

– Vi kan inte acceptera att våra medlemmar ska ha sämre tjänstepension än vad som gäller på den övriga arbetsmarknaden. Skillnaden är att vi har ett antal andra områden där vi inte är överens. Bland annat kan vi kan inte gå med Almegas ohemula krav på försämringar av ersättningar och arbetsvillkor. Vi kan inte heller teckna ett avtal som ger oss lägre löneökning jämfört med andra grupper på arbetsmarknaden, säger Gun Karlsson.

Journalistförbundet

Journalistförbundets medlemmar berörs inte direkt av varslet. I ett uttalande har de dock däremot uppmanat sina medlemmar att vara uppmärksamma på om företaget försöker omdisponera eller omorganisera personal och verksamhet för att på så sätt lindra effekten av den eventuella strejken.

Frågan om flexpension är heller inte en lika viktig fråga för Journalistförbundet. Det betyder inte att vägen till avtal för dem kommer att bli lättare, förbundet är minst lika kritisk till de krav på försämringar som finns i avtalsförslag som Almega har lämnat.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör