7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
TV-huset i Stockholm.

TV-huset i Stockholm. (foto: Anders Strömquist)

Publicerad 5 april 2016 07:00 - Uppdaterad 6 april 2016 12:37

Avtalsförhandlingar pågår - "läget är kärvt"

Förhandlingarna om nya avtal mellan Unionen respektive Journalistförbundet och public service-bolagens arbetsgivarorganisation Almega pågår för fullt, men än så länge står parterna långt från varandra.

– Läget är kärvt, risken är stor att vi redan under denna vecka tvingas gå från prat till mer handgriplig aktion, säger Gun Karlsson som är ordförande för Unionen på SVT.

Ett högt tonläge inför avtalsförhandlingar är mer regel än undantag, men i år verkar parterna inom public service-området ha svårare än vanligt att komma överens. Allra längst ifrån varandra står Unionen och Almega.

Gun Karlsson

Gun Karlsson

– Arbetsgivarsidan kräver försämrade villkor inom en rad områden, både när det gäller arbetstider och ersättningar. Bland annat vill de ändra hur arbetstiderna ska förläggas och när OB-ersättning ska utgå. Det kan vi naturligtvis inte gå med på, säger Gun Karlsson.

Ett av Unionens viktigaste krav är att SVT ska börja betala in mer till de anställdas tjänstepensioner. Även här står parterna långt ifrån varandra.

– Resten av arbetsmarknaden har fått högre tjänstepension medan vi har fått stå tillbaka under flera år. Det är varken rätt och rimligt, menar Gun Karlsson.

Lönenivån

Naturligtvis är även lönenivån med i spelet. Unionens krav är en ökning med 2,2 procent, vilket motsvarar det avtal som nyligen slöts inom industriområdet. Summan ska fördelas individuellt men alla ska vara garanterade en höjning. Arbetsgivarsidan vill hellre se ett avtal utan siffror, istället vill de göra upp direkt med varje enskild arbetstagare.

– Almega sticker ut i årets avtalsrörelse genom att vilja ha en lägre nivå på lönehöjningar jämfört med andra delar av samhället.

Strejkvarsel

Under veckan kommer Unionen och Almega att mötas för nya förhandlingar, men enligt Gun Karlsson är det inte troligt att de kommer att leda till något genombrott.

– Det är inte troligt att Almega kommer att vika ner sig. Då har vi inget annat val än att börja agera mer kraftfullt, kanske kommer det ett strejkvarsel redan denna vecka.

Missnöjet stort

Hanna Nyberg

Hanna Nyberg

Även inom Journalistförbundet är missnöjet stort när det gäller arbetsgivarsidans avtalskrav. Trots det talar de än så länge inte om några stridsåtgärder.

– Vi har helt enkelt inte kommit lika långt i våra förhandlingar och därför håller vi än så länge en lägre profil. Men det kan ändras snabbt och vi har beredskap att börja agera mer offensivt, säger Hanna Nyberg, som är ordförande för journalistklubben på SVT.

Journalistförbundet har liknande invändningar som Unionen när det gäller de försämringar som Almega vill få till.

– Däremot kan vi tänka oss att diskutera hur uttaget av semester ska beräknas samt regler för föräldralön.

Känsligt förhandlingsläge

Vad SVT anser om förhandlingsläget är oklart. Vipåtv har sökt företagets förhandlingschef Roland Pihl, som i nuläget inte vill göra några uttalanden med motiveringen att förhandlingsläget är alltför känsligt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör