21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Debattinlägg på Opinion Live

Selma debatterar på SVT Opinion:s Facebooksida.

Publicerad 14 mars 2016 07:00 - Uppdaterad 15 mars 2016 17:47

Rörliga debattinlägg i sociala medier lockar många

I samband med lanseringen av nya debattprogrammet Opinion Live publicerades korta filmer med debattinlägg på sociala medier. Något som har fått stort genomslag, framför allt på Facebook.

- Fler och fler konsumerar rörligt journalistiskt material på nätet och då ser vi det som självklart att lägga ut det på våra plattformar, säger Opinion Lives projektledare Katarina Sahlin.

Med starten av programmet Opinion Live i januari slogs tv-programmet och sajten SVT Opinion ihop till en organisation, som producerar debatt och opinion på flera plattformar och i olika format.

För att stimulera till ytterligare debatt lägger SVT Opinion varje vecka ut korta filmer på sociala medier där engagerade personer lyfter olika ämnen ur sina egna vinklar.

Opnion Live

Den amerikanska statsvetaren Megan Reif har åsikter om amerikanska valet.

Amerikanska valet

Några av dem som debatterat är den amerikanska statsvetaren Megan Reif, nu bosatt i Sverige, som menar att det finns värre kandidater än Donald Trump. Eller den pensionerade läkaren Eddy Holmgren som tycker att en del har en överdriven rädsla när det gäller att bo nära flyktingboenden. Eller Selma från Angered som pratar om homofobi.

- De rörliga inläggen ser lite olika ut beroende på debatt och person som deltar, säger Katarina Sahlin på redaktionen i Göteborg.

Tanken är att debattinläggen antingen ska stå för sig själva eller fördjupa en redan pågående debatt.

Görs för första gången

Mary Chitgar

Mary Chitgar

Mary Chitgar anställdes i höstas som videoreporter på SVT Opinion i Göteborg för att starta upp de rörliga debattinläggen på sajten.

- Än så länge har puliceringarna skett i relativt liten skala, men det kommer att öka.

Det är en utmaning att jobba med opinionsjournalistik menar hon.

- Jag försöker spegla så många åsikter som möjligt utan att kränka någon eller verka partisk. Det ska vara rättvist och intressant samtidigt. Men den största utmaningen är att hitta folk som vågar uttrycka en åsikt framför en kamera. Det är modigt. Framförallt om man tittar på kommentarerna i sociala medier.

Kommentarsfunktionen är inte aktiverad på SVT Opinion, men däremot på programmets Facebooksida, och det är många som går in och kommenterar debattinläggen.

- Vi modererar som vanligt och arbetar aktivt med dialog. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort, säger Katarina Sahlin.

Opnion Live

Debattinlägg på Opinion Lives Facebooksida.

Komplicerade debatter

Man har ännu inte utvärderat de rörliga inläggen, och målet är inte i första hand att driva trafik till programmet. Men som Katarina Sahlin säger:

- Lockar det fler att titta på Opinion Live så är det förstås bara en bonus.

Under mars kommer redaktionen att utveckla debattinläggen genom att kortfilmerna även ska kunna begripliggöra komplicerade debatter.

Här nedan finns exempel på några av debattinläggen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör