10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
TV-leaks på bildskärm

TV-leaks som snart kommer att finnas som en tjänst på svt.se där man tipsar anonymt och säkert. (foto: Peter Andersson)

Publicerad 13 februari 2014 07:00 - Uppdaterad 17 februari 2014 11:22

SVT startar TV-leaks – ett säkert sätt att tipsa

Under februari lanserar SVT Nyheter och Uppdrag Granskning en ny tjänst – TV-leaks - som gör det möjligt att på ett säkert sätt lämna tips med känslig information, som kan leda till stora avslöjanden.

Just nu arbetar medlemmarna i projektet med presentationen av tjänsten som kommer att vara tillgänglig på svt.se.

-  Jag tror att det finns ett antal kvalificerade tipsare som är rädda för konsekvenser och då är risken är att de väljer den nyhetsredaktion som erbjuder bästa tänkbara källskydd. Folk drar sig för att lämna tips om man inte vet vem som tar emot, säger Roger Jansson, projektledare för TV-leaks, som till vardags arbetar som planeringsredaktör på SVT nyheter.

Det blir allt vanligare att stora nyhetsredaktioner erbjuder en säker tjänst för att lämna tips, även internationellt. I Sverige har tidningen Ny Teknik och Sveriges Radio en motsvarande tjänst, varav den senare har inspirerat  till TV-leaks och det är just tips som kan leda till stora avslöjanden man hoppas få in till nyhetsredaktionen via TV-leaks

- Det han handla om missförhållanden och maktmissbruk hos myndigheter eller fusk hos stora företag, chefer eller anställda som missbrukar sin ställning. Vi hoppas att vanliga nyheter kommer vanliga vägen, säger Roger.

Uppdrag granskning

Programmet Uppdrag Granskning bygger på grävande journalistik och är beroende av att få in tips från allmänheten.

- Vi har tidigare använt oss av krypterade lösningar, som t.ex. PGP, för att kunna ta emot känslig information på ett säkert och TV-leaks ger oss nu möjligheten att öka säkerheten ytterligare och förhoppningen är att få in än mer kvalificerade tips, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning.

Roger Jansson och Staffan Svedberg

Roger Jansson, projektledare för TV-leaks och planeringsredaktör. Staffan Svedberg, ämnesgruppchef gräv/research. (foto: Peter Andersson)

Kan posta filmer

Tjänsten består av ett webbformulär från där man kan posta dokument, filmer eller bilder från sin dator. Hos SVT finns två mottagaredatorer, en på Riksnyheterna och en på Uppdrag Gransknings redaktion. Dessa hålls inlåsta i skåp och endast utvalda medarbetare har tillgång till dem.

- Villkoret är att det ska vara så kort och säker väg som möjligt mellan tipsarens dator och mottagarens dator. Det tekniska lösningen är inte ansluten mot SVT:s nätverk för att minimera risken att obehöriga kommer åt materialet, säger han.

Wikileaks

Det är IT-företaget Bahnhof, som tidigare bland annat samarbetat med Wikileaks, som designat tjänsten och som även står för driften av den tekniska lösningen. Servarna står skyddade  i bergrum och det finns rutiner för att förstöra hårddiskarna om informationen skulle komma i fara. Bahnhof har ingen möjlighet att komma åt det hårt krypterade innehållet och det är endast ett fåtal personer SVT nyheter och Uppdrag granskning som har tillgång till de digitala nycklarna.

- Det är den bästa lösningen vi kan få nu inom rimliga ramar, men vill inte beskriva hur det fungerar i detalj av säkerhetsskäl, men tjänsten är extremt säker när det gäller att skydda innehållet. Den största risken att bli avslöjad är att tipsaren lämnar digitala spår efter sig, d.v.s. att det går att se vilka webbsidor som tipsarens dator surfat in på, vilket gör att det är noga vilken dator man skickar ifrån.

Stora krav på rutiner

När tipsen väl hämtats ur datorn ställer det stora krav på rutiner när det gäller säker hantering av källskydd. Endast ett fåtal personer har tillgång att vittja tipsdatorn på SVT nyheter och uppdrag granskning. Men någon absolut garanti för att informationen inte läcker ut går inte att ge.

- Vi inte vet vad de internationella säkerhetstjänsterna besitter för resurser. Men kräver extrema resurser och kompetens för att komma åt materialet, säger Roger Jansson.

Årtiondets nyhet

Vilka förväntningar har du på Tv-leaks?

- Jag känner mig väldigt nyfiken på vad som kommer att komma in. Jag hoppas att den som sitter på material som skapar årtiondets nyhetshistoria väljer att kontakta SVT för att  vi erbjuder den här lösningen.

Vad är ditt drömtips att få in via TV-leaks?

- Något som är så överjävligt att jag inte skulle kunna tänka ut det själv, säger Roger Jansson och drar på smilbanden.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör