5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 30 oktober 2017 14:39

Förra statsminister Fredrik Reinfeldt samtalar med den förre premiärministern och Labourledaren Tony Blair.

Fredrik Reinfeldt samtalar med den tidigare premiärministern och Labourledaren Tony Blair. (Foto: Jonas Åhlund)

Toppmötet friades

Toppmötet - serien där Fredrik Reinfeldt mötte fyra tidigare makthavare - blev kontroversiell och ansågs av många strida mot kraven på SVT:s opartiskhet och saklighet.

Vid Granskningsnämndens senaste möte friades programmet.

Det enda beslut som gällde SVT vid Granskningsnämndens senaste möte handlade om programserien Toppmötet där Sveriges före detta statsminister, moderaten Fredrik Reinfeldt, mötte fyra tidigare makthavare, Condoleezza Rice, Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg och Tony Blair.

Serien blev kontroversiell och ansågs av många strida mot kraven på SVT:s opartiskhet och saklighet. Men den friades ändå på ett mycket tydligt sätt av nämnden.

Invasionen och kriget i Irak

Samtalen kretsade bland annat kring makthavarnas karriärer och de politiska beslut som de varit delaktiga i.

Eftersom Rice, Fogh Rasmussen och Blair alla varit djupt involverade i den kritiserade invasionen och kriget i Irak 2003 kom delar av samtalen med dem att handla om just detta. Direkt efter det fjärde och sista programmet sände SVT därför det halvtimmeslånga programmet Efter Toppmötet.

Detta förklarade SVT i sitt yttrande över de många anmälningar som kommit in mot programserien.

Personliga möten

SVT menade också att det tydligt framkom att utgångspunkten för Toppmötet var att skildra personliga möten och samtal mellan tidigare politiska ledare och på så sätt ge ett annat perspektiv än det som framkommer i mer traditionell journalistisk bevakning och granskning.

Anmälarna ansåg bland annat att programserien var ensidig, okritiskt och onyanserad. Flera anmälare ansåg att det framförts felaktiga och partiska påståenden från de intervjuade. De ifrågasatte också valet av Fredrik Reinfeldt som genomgående samtalsledare.

Framgick tydligt för publiken

Granskningsnämnden gav SVT rätt i alla delar och ansåg att utgångspunkten för programmen tydligt framgick för publiken.

Nämnden konstaterade att de fyra politikerna var tillfälligt medverkande för vilka kraven på opartiskhet och saklighet kan ställas lägre än på företrädare för programföretaget.

När det gällde Reinfeldts roll ansåg nämnden att publiken ”torde ha uppfattat honom som en tillfälligt medverkande person snarare än som en representant för SVT”, trots att han förekom i alla fyra delarna av serien.

Nämnden bedömde därför att programmen inte stred mot kraven på opartiskhet och saklighet. Detsamma gällde det fristående programmet Efter Toppmötet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör