11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 17 oktober 2017 13:12

Benkö bekymrad efter PS-kommittéförslaget

Radiochefen Cilla Benkö oroas över oberoendet och ekonomin för Public service i framtiden

–I alla länder där avgiften ersatts av skatt har det blivit sämre för PS, skriver hon.

SR-chefen uttrycker i ett pressmeddelande djup oro över förslaget att byta ett system med en tydlig avgift skild från statens budget för att istället införa en skatt

–Nu finns en risk att man gör saker i fel ordning. Om ett robust grundlagsskydd finns på plats minskar riskerna vid en skattefinansiering. Det är bra att utredningen går ett steg längre och föreslår att ett grundlagsskydd ska utredas av den kommande mediegrundlagsutredningen, säger Cilla Benkö.

Risk för statsradio

Benkö menar att det nuvarande avgiftssystemet i stället borde moderniseras, i avvaktan på en grundlagsändring som i så fall kan träda i kraft 2023.

– Därmed skulle också Radiotjänst i Kiruna finnas kvar som en buffert gentemot politiken. Därför är det bra att utredningen själva pekar på att det skulle vara relativt lätt att genomföra en teknikneutral avgift.

Men Benkö ogillar alltså det finansieringsalternativ som den eniga kommittén nu föreslår.

– Det systemet kommer de facto knyta Sveriges Radio närmare politiken. Och det riskerar att göra att allmänheten framöver ser oss som en del av staten, det vill säga, ”statsradio”. Som publicist är det mycket oroande, säger Cilla Benkö.

Inte fungerat nånstans

Radiochefen menar också att det system som kommittén nu föreslår hittills inte hat fungerat framgångsrikt i något europeiskt land. 

–Tvärtom så har det i alla länder där politiker valt att lämna ett avgiftssystem och infört någon form av skatt inneburit försämrade villkor på sikt för public service. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör