5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 29 november 2016 19:42

Smartare än en femteklassare

Smartare än en femteklassare med programledare Lasse Kronér. (Foto: Bo Håkansson)

SVT-profilers uttalanden friades - men Nyheterna fälldes

Uttalanden av två kända tv-personligheter friades vid Granskningsnämndens senaste möte.

SVT Nyheter Dalarna fälldes för intrång i en ung persons privatliv i ett inslag om droghandel, skriver SVT Programetik i sitt nyhetsbrev.

Lasse Kronérs skämt om vad han skulle göra om han blev statsminister uppfattade Granskningsnämndens ledamöter som "personliga åsikter i politiskt kontroversiella frågor", men valde ändå att inte fälla, utan fria med kritik.

Veckans Brotts expert Leif GW Persson har stor frihet att komma med "personligt präglade ställningstaganden" konstaterade nämnden igen och friade ett uttalande om beslutet att begränsa antalet asylsökande var "ett ofrånkomligt beslut".

Intrång i privatlivet

SVT Nyheter Dalarna fälldes för intrång i en ung persons privatliv i ett inslag om droghandel.

Inslaget handlade om narkotikahandel  i en stadsdel i Borlänge och var inspelat i stadsdelens centrum. Några ungdomar som befann sig in området figurerade i inslaget. Ungdomarnas ansikten var delvis skymda och i sändningarna kl 18.30 och 19.55 blurrades ansiktet på en person som tog fram en påse med vitt innehåll.

Ungdomarna hörde av sig efter publiceringen och tyckte inslaget var jobbigt. I sändningen kl 21.45 blurrades samtliga ungdomars ansikten.

Kunde identifieras

Anmälaren ansåg att A i inslaget framställdes och porträtterades i fel sammanhang trots att A uttryckligen bett om att inte synas i tv.

Granskningsnämnden anser att A kunde identifieras i inslaget i och med att hans röst inte var förvrängd. Nämnden konstaterar också att A:s kläder syntes, vilket bidrog till identifieringen. Nämnden anser vidare att A i inslaget förknippades med de problem med öppen knarkhandel som enligt reportaget fanns i den aktuella stadsdelen, vilket innebar ett intrång i A:s personliga integritet.

Något oavvisligt allmänt intresse som motiverade intrånget fanns enligt nämnden inte. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om respekt för den enskildes privatliv.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör