5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 24 maj 2016 11:03 - Uppdaterad 25 maj 2016 09:56

x

Debattklick har nått 1,7 miljoner

Ett rörligt debattinlägg på SVT Opinions facebooksida om segregation och kriminalitet har på några få dagar nått över 1,7 miljoner användare.

Det rörliga klippet är med Tito Rojas, spårvagnsförare, ideell socialarbetare och välkänd profil i Biskopsgården utanför Göteborg, som uttalar sig om ungdomskriminalitet.

Bakgrunden är den rättegång som precis startat i Göteborg mot åtta män i åldern 19-28 år som står åtalade för massakern på en restaurang i Biskopsgården i mars 2015 där två personer dödades och åtta skadades.

Socialarbetaren Tito Rojas känner några av de inblandade och menar att segregation och fattigdom inte är någon ursäkt för kriminalitet.

Klippet lades ut den 18 maj på SVT Opinions sajt på svt.se och på Opinions Facebooksida. På fem dagar hade klippet nått över två miljoner, vilket är rekord för SVT Opinion.

Debatt på olika plattformar

Det var i början av året som Opinion Live startades där tv-programmet och sajten SVT Opinion slogs ihop till en organisation, som producerar debatt och opinion på flera plattformar och i olika format. För att stimulera till ytterligare debatt lägger SVT Opinion varje vecka ut korta filmer på sociala medier där engagerade personer lyfter olika ämnen ur sina egna vinklar.

Alla rörliga debattinlägg finns nu samlade på en sida på SVT Opinion.

De tre mest spridda debattinläggen just nu är:

  • Rörligt debattinlägg Tito Rojas om segregation är ingen ursäkt till kriminalitet
  • Klipp ur Opinion Live med Olle Palmlöf och Alexandra Pascalidou om dokumentären ”Vi kallas tiggare”
  • Rörligt debattinlägg med läraren Ismael i Angered om varför vanliga muslimer inte behöver ta ansvar för världens terrorister
Mary Chitgar, videoreporter på SVT Opinion.

Mary Chitgar, videoreporter på SVT Opinion.

Spegla olika åsikter

Mary Chitgar, videoreporter på SVT Opinion och den som filmar de rörliga debattinläggen, menar att det är en utmaning att jobba med opinionsjournalistik:

- Jag försöker spegla så många åsikter som möjligt utan att kränka någon eller verka partisk. Det ska vara rättvist och intressant samtidigt. Men den största utmaningen är att hitta folk som vågar uttrycka en åsikt framför en kamera. Det är modigt. Framförallt om man tittar på kommentarerna i sociala medier.

De rörliga inlägg som fått högst räckvidd berör integration, etnicitet och fotboll.

- De mest spridda debattinläggen handlar om mångfald, vilket betyder att människor vill se, höra och diskutera mångfald i public service, vilket i sin tur genererar intressanta diskussioner, säger Mary Chitgar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör