5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 25 november 2015 17:10

Jonas Gardell

Jonas Gardell (foto: Vilhelm Stokstad /TT)

Lars Molin-stipendiet till Jonas Gardell

På onsdagskvällen mottog Jonas Gardell Lars Molinstipendiet ”för hans förmåga att, på ett avväpnade humoristiskt sätt och med djup medmänsklighet, föra fram angelägna budskap i konstnärlig form...”

Prisutdelningen skedde i studio 2 i TV-huset i Stockholm.

Det är SVT och Svenska Dramatikerförbundet som gemensamt delar ut Lars Molin-stipendiet sedan 2004.

Tillsammans bildade man 2004 en stiftelse till minne av författaren, dramatikern och regissören Lars Molin och ändamålet är att främja goda berättare i Lars Molins anda - och att föra arvet från honom vidare. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Hela motiveringen lyder: ”Pajazzo gråter invärtes för att vi andra ska få skratta, känna igen varandra, förstå och få ökat livsmod. En stor och alldeles storartad clown för vår tid tog av sig masken och visade sig i hela sin nakenhet. Genom en kärleksfull behandling av en brutal verklighet och en hänsynslös sanningslidelse, tvingade han oss ur våra trygghetszoner. Hans starka tro på var och en av oss fick oss att tro på honom. Med sin tjurskalliga envishet måste denna Gossen Ruda älskas tillbaka. Hans förmåga att, på ett avväpnade humoristiskt sätt och med djup medmänsklighet, föra fram angelägna budskap i konstnärlig form gör Jonas Gardell  till en pristagare , helt i Lars Molins anda. Vi tar tacksamt emot clownens tårar, som de kostbara pärlor de är, med våra bara händer!”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör