5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 28 maj 2015 10:20 - Uppdaterad 28 maj 2015 10:25

Burop i arenan när Ryssland fick höga poäng ersattes enligt uppgifter med applåder i tv-sändniingen. Detta har fått folkpartisten Bengt Eliasson att reagera.

Burop i arenan när Ryssland fick höga poäng ersattes enligt uppgifter med applåder i tv-sändningen. Detta har fått folkpartisten Bengt Eliasson att reagera. (foto: Kerstin Joensson /TT)

Eliasson (fp) vill ha besked om burop i ESC 2016

Kulturutskottsledamoten Bengt Eliasson vill ha besked om hur eventuella burop i nästa års Eurovision Song Contest i Sverige ska hanteras.

Bakgrunden är uppgifterna efter lördagens ESC-final i Wien som gör gällande att burop mot främst det ryska bidraget och höga poäng till detta inte hörts i TV-sändningen utan ersatts med applåder.

Nu säger Bengt Eliasson (fp) att han vill säkerställa SVT:s oberoende ställning inför ESC 2016.

– Jag tycker inte att politisk censur hör hemma i svensk television. Tycka vad man vill om burop eller om de olika bidragen, men att försköna bildproduktionen av politiska skäl ger en mycket bitter eftersmak.

Begär interpellationsdebatt

Eliasson är Folkpartiets gruppledare i kulturutskottet och begär nu en interpellationsdebatt i riksdagen med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om hur frågan ska hanteras 2016 när Sverige står som värd för evenemanget.

– Public service ska inte sända politiskt censurerat material. Om man accepterar att burop ersätts med applåder befinner man sig på ett sluttande plan. Lek med tanken att det hade varit ett politiskt evenemang där man i tv-produktionen ersatt burop med applåder, skriver Eliasson i ett pressmeddelande.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör