11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 7 november 2014 11:59 - Uppdaterad 7 november 2014 12:52

Årets adventskalender

Renässanskonstnären Pieter Bruegels konst har varit en inspirationskälla till årets adventskalender

1500-talskonstnär inspiration till årets adventskalender

Papperskalendern som ackompanjerar SVT:s tv-sända julkalender må vara 100% analog, men trots det är den populärare än någonsin. Årets kalender är illustrerad av Lisa Holmqvist, som hämtat inspiration från renässanskonstens mästare.

I årets julkalender Piratskattens hemlighet träffas kusinerna Sam, Minna och Bianca för att fira jul på Orkidékusten i Kroatien.

Hemma hos farfar/morfar Ivo hänger en tavla som illustrerar en sägen från 1500-talet om piraten Aquila. Motivet återkommer även i papperskalendern, som därmed tar berättelsen ut ur tv-rutan och låter den få fysisk form.

Pieter Bruegel

- Jag har inspirerats av Pieter Bruegel den äldres målning ”Ikaros fall” och de andra renässansmästarna, som fritt rör sig mellan vetenskap och konst, berättar illustratören Lisa Holmqvist.

Hon fascineras av sambanden mellan tingen och de associationer som uppstår.

- Hela adventskalendern är i sig är en underbar fantasi som alla är med på, säger Lisa Holmqvist. Det är en fantastisk lek, där både barn och vuxna deltar och accepterar de regler som krävs för att göra mörka december magisk.

Får en överraskning

Och den som är med hela vägen får en överraskning när sista luckan är öppnad.

- De 24 luckorna kommer alla tillsammans ha möjlighet att bli till något nytt. Vad det är visar sig först på julafton, säger Lisa Holmqvist mystiskt.

Trots att papperskalendern är en analog produkt i en digital era så har populariteten inte minskat, utan tvärtom ökat på senare tid.

- I takt med att julkalendrar som Mysteriet på Greveholm och Barna Hedenhös uppfinner julen slagit tittarrekord i tv så har det sålts fler papperskalendrar de senaste åren, berättar Pernilla Lindborg Gobom, projektledare på SVT Sales. Och årets försäljning är faktiskt ännu större än förra året.

255.7e579538141efd9723d287d_6d6172696b612e697265626c6164407376742e7365

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör