11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Maria Groop Russel
Ledarkrönikan
Maria Groop Russel, Divisionschef SVTi/ATV

Publicerad 6 oktober 2017 06:30 - Uppdaterad 6 oktober 2017 13:39

Inspiration - i stort och smått

Så har vi kommit så här långt.

Med SVT:s strategiarbete, med chefsdagar, den publika tjänsteutvecklingen, nyheternas arbete med live, barngruppens integration av arbetsmetoder, dokumentärutbudet online, dramaserierna, den grävande journalistiken, enklare produktionsmetoder, underhållning och nyskapande faktautbud.

Allt med publiken och SVT:s viktiga uppdrag som grund och fokus.  

Nu ska vi mäta, följa upp, utvärdera och förbättra. Vi delar med oss av goda exempel. Vi inspirerar varandra och låter oss inspireras.  

Men vad är inspiration egentligen? 

I Wikipedia läser jag: ”Inspiration (av latin inspiro, inblåsa, väcka liv i), ett stimuli som sätter igång mental verksamhet. I talspråk har ordet felaktigt kommit att betyda motivation eller kreativitet… Historiskt har ordet använts av kristna för att beskriva en ingivelse från Gud… Alltifrån 1600-talet finns det olika inspirationsteorier. Till dessa hör verbalinspirationsläran, enligt vilken varje ord är gudaingivet, d. v. s. att också den yttre språkdräkten har gudomlig auktoritet. Inom fysiologin menas inspiration, inandning.” 

Kraftkälla

Där ser man, det är mycket man inte vet. 

Men om jag för tillfället skippar de religiösa gudomliga delarna av förklaringen, tror och menar jag att inspiration på olika sätt är livsviktigt - att det verkligen är en kraftkälla på olika sätt. 

Ibland som återhämtning, som något livsförhöjande, ibland som utvecklingsskälla, kunskap och upplysning. 

Ibland som påminnelse om vad som fungerar och inte - och vad som är viktigt och inte viktigt. Och ibland som ett skarpt anslag och möjlighet till förändring.  

Polletten

Inspiration kan vara anslaget till att man plötsligt förstår vad det är man ska göra, ni vet när polletten trillar ned. Eller mer som ett pling kanske? När man förstår vad det är man vill - och kanske också inser hur man ska göra det. 

Och där någonstans blir det riktigt intressant för ett företag som är i förändring, som SVT. 

När inspiration är något mer än lite underhållning eller avkoppling bara. När vi verkligen kopplar inspirationen till handlingar och arbete helt konkret. 

När inspirationen hjälper oss att nå framgång genom att få oss att ta konkreta steg i avsedd riktning. Inte bara konkreta steg i vilken riktning som helst, utan just i avsedd riktning.  

Annie Wegelius

Jag tror att jag tänker extra mycket på inspiration just den här veckan, för att jag har tänkt så väldigt mycket på Annie.  

Hon var min chef i några år. Först var jag lite skraj, sen blev jag förtjust. 

Annie la aldrig en sekund på byråkrati eller sånt som var oviktigt. Hon var business och kärlek både till människor, TV och samhällsförändring i en fantastisk kombination. 

Hon var varm, rolig, självsäker, modig, visionär, hårt arbetande, orädd, kunnig, driven, smart och en av de mest levnadsglada och oängsliga personer jag träffat. Och så var hon tjusig och lyxig på ett underbart sätt. 

Hon visste vad hon ville och hon fick det att hända. Annie såg människor och gjorde dem större – inte mindre. 

Annie pratade om public service-underhållning ”with a purpose”. 

”Inspiration with a purpose”

Om jag till beskrivningen av vad inspiration är - och när den verkligen ger mening - får lägga till hur Annie var och verkade, så skulle det kunna formuleras som ”inspiration with a purpose”. 

När inspirationen leder till något. När det där som ska ske, blir av. 

Det var därför förändringen blev skarp. ”Räkna aldrig dagarna, låt dagarna räknas”, sa Annie och det var just så det var att jobba med henne. En vanlig vardagslunch, blev viktig. 

Det blev inte SVT som gjorde om Annie. Det var Annie som gjorde om SVT på det allra bästa och viktigaste sättet. 

Jag ska göra allt jag kan för att bära den lärdomen, den inspirationen och den attityden vidare.  

Inspiration kan vara anslaget till att man plötsligt förstår vad det är man ska göra, ni vet när polletten trillar ned. Eller mer som ett pling kanske? När man förstår vad det är man vill - och kanske också inser hur man ska göra det. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör