11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Elinor Schang
Stafetten
Elinor Schang, Ämnesredaktör SVT Nyheter

Publicerad 20 september 2017 07:00 - Uppdaterad 3 oktober 2017 12:40

Måste våga tänja på nyhetsbegreppet

Charlotte Hellström skickade vidare Stafetten till Elinor Schang, ämnesredaktör på SVT Nyheter, med frågan: "Vad behöver SVT Nyheter från oss andra i programverksamheten för att gå igång och inspireras – och hur tror du att vi kan bli bättre på att samarbeta?"

Elinor svarar:

SVT sitter på fantastiska möjligheter att förvalta och förädla den stora mängd program som görs i huset – i min värld är det en verklig guldgruva.

För oss på nyheterna ser jag ett stort värde i att vi plockar upp ämnen, diskussioner och händelser som har sitt ursprung i programverksamheten.

Vi har flera exempel när ett samarbete mellan nyheterna och olika program blivit väldigt lyckat:  Djävulsdansen, Morgans Mission och 30 liv i veckan, för att nämna några som hamnat i det senaste årets nyhetsarbete.

I dagsläget har vi tre satsningar som görs i andra delar i huset, som vi på olika sätt kommer att plocka upp i nyheterna. 

Nyckeln till framgång

Nyckeln till framgång har i dessa fall dels varit att programmens redaktioner själva velat samarbeta och tidigt tagit kontakt med oss.

Det hela har alltid börjat med att vi har setts, ofta flera stycken från såväl nyheterna som programmet. Viktigt, tror jag, för att skapa förståelse och förtroende.

Programmen har öppet delat med sig av sin research, så att vi snabbt fått en djupare förståelse för det. Tittkopior har generöst delats med oss, och vi har kunnat ha kontakt med projektledare eller Kommunikation löpande genom projektet för att snabbt få hjälp. 

För oss på nyheterna är det ju viktigt att helt självständigt förhålla oss till det material som tas fram i andra delar av huset, på samma sätt som med all annan information, och det upplever jag att det finns en stor förståelse för inom hela SVT. Av den anledningen har vi också jobbat med egna hashtags (#) i dessa projekt.

Våga tänja

Om vi kan förvalta programmen i nyheterna har vi alla att vinna på det, och därför hoppas jag vi kan hitta fler tillfällen till samarbete. 

För oss på nyheterna tror jag det är viktigt att hålla i huvudet hur vi ska värdera materialet i ett program, och ibland våga tänja på nyhetsbegreppet. En stark, rörande berättelse som saknar den raka nyheten och därmed inte hör hemma i Rapport 1930, kanske ändå fyller en viktig funktion på övriga plattformar.

Kanske passar den i Morgonstudion, eller som grund till en fördjupning i Aktuellt? Det är frågor som vi behöver ta ställning till varje gång, men vi kan bara ta ställning till det om vi i tillräckligt god tid känner till att de är på gång. 

Därför är det så roligt att allt fler aktivt tar kontakt med oss på nyheterna och berättar vad som är på gång.

Så fortsätt gärna höra av er till oss med era planer!

 

Jag skickar vidare stafettfrågan till Anna-Sofia Wirén,  redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten, som hoppat in som digital dagchef på riksnyheterna i sommar, och frågar: "Med den insikt om hur vi jobbar med riksnyheterna online och i tv som du fått i sommar, hur ser du på det samarbete som vi i dag har med lokala redaktioner? Hur kan vi göra det bättre?"

Vi har flera exempel när ett samarbete mellan nyheterna och olika program blivit väldigt lyckat:  Djävulsdansen, Morgans Mission och 30 liv i veckan, för att nämna några...

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör