15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Malin Ströman
Sista ordet
Malin Ströman, Produktchef SVTi Barn

Publicerad 12 september 2017 07:00 - Uppdaterad 12 september 2017 11:43

Gör ingenting och rädda framtiden

’Post disruption’ är min röda tråd från två dagar på  The Conference i Malmö. Där är vi nu.

Vi trodde vi hade koll på det industrialiserade samhället, när den digitala revolutionen ställde allt på spel. Och det första var inte ens sant.

Vi har både effekten av industrin och den destruktiva ekonomi som utvecklats att städa upp i, samtidigt som vi måste förstå hur vi ska organisera det digitala samhället.

Och vi måste förstå det snabbt, menar Nathaniel Raymond, Harvard Humanitarian Initiative.

Vi måste ligga steget före och driva en ’medveten normalisering’ för att inte fastna i fällor lika de som flera talare utpekar från industrialismen – miljöförstöring, externt uppköpta storstäder och snedfördelad global ekonomi.

Lagar och etiska gränser måste sättas samtidigt som vi innoverar.

Inte förföras

Vi kan inte låta oss förföras av och överlämna utvecklingen helt till hjärncellsknådande AI-kreatörer som Gene Kogan och Alexander Chen som visar hur lekfullhet med neurala nätverk, musik och grafik leder utvecklingen framåt till möjligheter att med sin egen kropp och röst inta en annans person videovisuella framställning.

Hur svårt det än är måste vi bevaka att den utvecklingen inte exkluderar människor av t ex ras eller klass och förstå framtiden innan vi är där.

Radikala tokstollar

Alternativa framtidsscenarier hittar vi genom att se på de radikala tokstollarna, menar författaren Jamie Bartlett.

Hur galet komikern Beppe Grillos anti-part eller Liberland (en landyta annekterad av aktivister) är för oss nu, är de uppslag till modeller av det vi idag kallar demokrati.

Muneeb Ali är en av flera som försöker bygga ett alternativt icke-kommersialiserat Internet. Det vi har är redan förstört ur demokratisk hänsyn.

Ungas ointresse för demokrati

De ungas intresse av demokrati sjunker över hela världen.

De ungas intresse av demokrati sjunker över hela världen.

Den spontana frågan på ungas ointresse för demokrati är ’Varför är det så?’. Att många tänker på sig själva och sin egen utveckling snarare än på samhällets kanske.

De vet inte vad ett samhälle utan demokrati är, funderar vi vidare. Det är vardag att tycka till online, att kunna påverka. Många känner att de står utanför samhället och att de inte kan eller vill påverka det. Att det inte är för dem. Istället skapas subkulturer, och med dem egna demokratier.

Våra modeller fungerar inte längre

Vare sig vi tittar på radikalister eller identifierar drivkrafter landar vi i att motsatsen till demokrati inte måste vara diktatur. De modeller vi har fungerar inte längre.

Vi måste ställa de rätta frågorna, för som Amy Whitaker säger – när vi väl har ställt en helt ny fråga, kommer någon snart att ha löst den. Det svåra är att komma på frågan.

Vi behöver lyssna. Stå still en stund.

Behaglig lösning

Jenny Odell öppnade konferensen med att ge en behaglig lösning. Gör ingenting!

När vi är tysta länge och lyssnar hittar vi mönster i bruset. Hålrummen i tystnaden får möjlighet att fyllas med innehåll.

Odell är en ung konstnär och jag kände igen min egen tonårsdotter i hennes sätt att förhålla sig till pressande betygsystem, en feed som alltid är vaken och till en medvetenhet om världens tillstånd.

Gör ingenting, rädda världen. 

Till föredragen på The Conferencelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

16 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör